Najhrabriji zaplivali za Časni krst, među najbržima najviše dama FOTO

GS
Najhrabriji zaplivali za Časni krst, među najbržima najviše dama FOTO

BANjALUKA - Tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je danas u nekoliko gradova i opština gdje su vremenske prilike to dozvolile.

Prethodno je zbog obilnih padavina i visokih vodostaja otkazano plivanje u nekoliko lokalnih zajednica - Višegradu, Novom Gradu, Foči, Miljevini i Trnovu.

Plivanje za Časni krst održano je u najvećem gradu Republike Srpske - Banjaluci, a plivao je samo Ognjan Miletić.

U Trebinju je nekolijko najodvažnijih momaka i djevojaka simbolično na kratko ušlo u Trebišnjicu, kako se višedecenijska tradicija na Bogojavljenje ne bi prekidala.

Do Časnog krsta, koji je simbolično spušten u rijeku, prva je došla Zvorničanka Marijana Krkalović.

Ana Milanović prva je doplivala do časnog krsta u opštini Jezero, objavila je opštinska načelnica Snežana Ružičić.

Bilećanin Srđan Lero prvi je doplivao do Časnog krsta u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju za Časni krst koje je danas održano na Bilećkom jezeru.

U Kozarskoj Dubici 27 vjernika, među kojima i tri žene, ušlo je danas u osveštanu vodu rijeke Une, uz blagoslov sveštenika.

Časni krst je odlukom organizatora dodijeljen Slađani Mijatović, koja je i prošle godine bila učesnik plivanja za Časni krst. Njoj je uručen i zlatnik od osam grama, poklon opštine Kozarska Dubica i ikona svetog Jovana Krstitelja.

Dvadesetdvogodišnji David Sremac pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je održano danas na rijeci Savi u Brodu.

David je prvi doplivao do Časnog krsta, od ukupno 18 mladića koji su ove godine učestvovali u bogojavljenskom plivanju kod Kajak-kanu kluba "Premium".

-Osjećaj je divan, ne mogu ga opisati riječima. Velika je čast učestvovati u plivanju na ovaj dan. Mogu samo da kažem da mi dosta znači - rekao je novinarima David, istakavši da je ovo drugi put kako pliva za Časni krst, a prva pobjeda.

Prigodna zahvalnica uručena i četvorogodišnjoj Jeleni Kovačević, najmlađem posjetiocu ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić uručio je pobjedniku plivanja zlatni krst.

Duško Kaurin osvojio je Časni krst, vijenac i dukat na kraju bogojavljenskih svečanosti koje su danas održane u Prijedoru.

Kaurin je bio prvi među jednakima koji su danas nakon osveštanja vode ušli u rijeku Sanu i simbolično zaplivali za Časni krst budući da vremenske neprilike i visok vodostaj rijeke nije dozvolio plivanje u dužini od 33 metra sa jedne na drugu obalu.

-Plivanje je u Prijedoru obnovljeno 2014. godine, što znači da je ova godina bila deseta jubilarna, ali vremenske prilike nisu dozvolile da svi plivamo, pa je sinoć dogovoreno da ja uđem prvi u vodu, a iza mene svi ostali, potope se i cjelivaju krst - rekao je Kaurin novinarima.

Zdenko Marković iz Doboja dobio je zlatnik kao pobjednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Delića brdo u opštini Petrovo.

U plivanju je učestvovalo 12 takmičara sa područja Petrova i Doboja, među kojima djevojka Ruža Lazarević iz Karanovca.

Nagrade je uručio načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, koji je čestitao učesnicima na iskazanoj odlučnosti.

Za učesnike su pripremljeni prigodni pokloni, a posjetiocima služeno kuvano vino.

Tim povodom njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije je uz sasluženje sveštenstva Mrkonjić Grada, na platou pored jezera izvršio osvećenje vode a zatim i blagoslovio plivanje.

Najmlađa učesnica bogojavljenskog plivanja Kristina Bilić imala je blagoslov da prva dopliva do Časnog krsta.

Za časni krst plivalo se i u Brčkom. Prva među 66 vitezova i jedina žena među njima bila je Teodora Terzić iz Bijeljine. Ona je osvojila zlatnik i ponijela titulu viteza časnog krsta.

Teodora, koja je bila jedina žena među 66 učesnika, osvojila je zlatnik i ponijela titulu viteza časnog krsta.

Teodora, koja je student treće godine Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, rekla je novinarima da se prijavila za takmičenje na nagovor rođaka, te da se za bogojavljensko plivanje pripremala zajedno sa njim mjesec dana.

-O sjećaj je neopisiv. Ovo mi je prvi put da učestvujem na bogojavljenskom plivanju. Nadam se da neće biti i posljednji - rekla je Terzićeva novinarima.

U Gradišci zbog visokog vodostaja rijeke Save nije održano takmičenje u bogojavljenskom plivanju za Časni krst, ali su se plivači okupali na rijeci, a apostolskim žrijebom odlučeno je da je ovogodišnji pobjednik Vladimir Nežić.

Nežiću je uručen zlatnik koji daruje Gradska uprava Gradiška, a, kako je naveo, u takmičenju u plivanju za Časni krst na rijeci Savi učestvuje od 2018. godine, od kada je u Gradišci obnovljen ovaj tradicionalni običaj na Bogojavljenje.

Gradiški arhijerejski namjesnik protojerej-stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da je, bez obzira na vremeske uslove i visok vodstaj Save, odlučeno da se tradicija plivanja za Časni krst ne prekida i zahvalio borojnim vjernicima koji su prisustvovali ovoj manifestaciji.

Plivalo se i u na jezeru Trn kod Laktaša.

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi danas je, na veliki hrišćanski praznik Bogojavenje, služena liturgija i obavljeno osveštanje vode.

Vjernici su u litiji prošli oko hrama.

Namjesnik derventski protojerej-stavrofor Radojica Ćetković u besjedi nakon liturgije rekao da se Bogojavljenje u ovom gradu proslavlja dolaskom vjernika na liturgiju, litijom oko hrama i osveštanjem bogojavljenske vodice ispred hrama, i da je to je bit ovog praznika.

-U slučaju kada čovjek ne može da dođe do pričešća, a na smrtnom je času sa bogojavljenskom vodom se pričešćuje.

Samo je danas dozvoljeno da se ovom vodom kropi po kući i tek za naredni Krstov dan. To stoji u vašim domaćinstvima i povremeno se uzima sa najvećom pobožnošću - dodao je Ćetković.

U Novom Gradu danas je povodom Bogojavljenja služena liturgija, a ulicama grada prošla je litija.

Nakon liturgije, litija je prošla od Hrama do gradskog keja pored rijeke Une.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana