Nagrađena makedonska vina osvajaju tržište Srpske

MILOŠ VASILjEVIĆ
Foto: Dražan Oskar Pozderović

BANjALUKA - Dani makedonskog vina, koji su donijeli dašak ove zemlje u najveći grad Srpske protekla tri dana, oduševili su sve prisutne u banjalučkom restoranu Kaldrma 1929, gdje su degustirali najbolja vina vinarije Tikveš, uz šest slijedova gastronomskih specijaliteta, a atmosferu je upotpunila tradicionalna muzika.

Duh Sjeverne Makedonije stigao je Banjaluku, a odličan ambijent dodatno su podgrijale kapljice vina, među kojima su dominirali svjetski nagrađeni brendovi Bela voda crveno i Barovo crveno.

Somelijer vinarije Tikveš Aleksandar Ristovski rekao je da mu je velika čast što je njihovo vino ovako popularno na tržištu Srpske, te da je oduševljen Banjalukom, ali i kulturnom poznavanja vina.

- Promovisali smo naše dvije najznačajnije etikete vina Tikveš, to su daleko poznata Bela voda crveno i Barovo crveno. Sada imamo berbe 2019 koje su proglašene za najbolje na svijetu u Londonu, gdje su nagrađeni duplim zlatnim medaljama. Riječ je o najboljim crvenim vinima na svijetu - kazao je Ristovski i dodao da mu je čast da ih prezentuje ljubiteljima dobre kapljice u Srpskoj.

Pored odličnih vina, po čemu su prepoznatljivi, u vinariji Tikveš vode računa i o hrani, pa uz specijalitete dobro se zna i koje vino najbolje ide. Zato se u Banjaluku, uputila kompletna ekipa iz Makedonije.

- Tu su i kuvari iz restorana Tikveš. Mnogo ulažemo u razvoj gastronomije i vinske kulture. To želimo da podijelimo sa drugima, gdje god da se pojavimo, pa smo doveli naše kuvare, ali i tamburaški orkestar "Trio Grande". Imali smo šest slijedova, tradicionalnih makedonskih receptura koje smo modernizovali dobrom prezentacijom. Svaki gang je pratilo odgovarujeće vino - rekao je Ristovski.

Neke sastojke donijeli su iz svoje zemlje kako bi sačuvali originalnost.

- Te sastojke nemoguće je nabaviti u Banjaluci, a cilj nam je bio da donesemo originalan ukus makedonskih receptura. To su, između ostalog koziji sir, ovčiji kačkavalj, crvena makedonska paprika, kao i jagnjetina. Spremali smo i jedan stari repept koji se zove Prilepski širden - rekao Ristovski.

Te gurmaske delicije pratile su, na samom početku, laganija bijela vina od Tamjanike, preko Šardonea, Alekandrija Kuve, Bela voda bela, Crna voda crvena, a za kraj poslužen je konjak Žolta.

-  Tri dana makedonskih vina i jela, uz tradicionalnu muziku, bila su pravo zadovoljstvo. Gostima smo predstavili vina u kojima su uživali. Rebrendirali smo specijalnu selekciju Tamjanike, uz Ludu Maru koja je naš pravi brend, a posjetioci su uživali i u Lepovu i VS žolti. To je rakija od vina, koja je ležala od pet do deset godina u hrastovim buradima - rekao je regionalni direktor prodaje vinarije Tikveš za BiH Darko Pajić. 

Desert

Makedonci su za desert spremili kavadaričku ravaniju, čime su još jednom ponudili posjetiocima originalnost, a većina prisutnih nikada nešto slično nije probala.

- Ona je poseban desert. Za razliku od ostalih torti i kolača, glavni sastojak je koncetrisani grozdovi sok, a dodajemo i slatko od zelenih smokvi - rekao je Aleksandar Ristovski.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana