Nabavka materijala i opreme koči neimare u Zvorniku i Doboju

Danijela Bajić
Nabavka materijala i opreme koči neimare u Zvorniku i Doboju

BANjALUKA - Poremećaji na tržištu građevinskog materijala i medicinske opreme prolongirali su završetak izgradnje bolničkog bloka u Zvorniku, a kada će biti okončani radovi i primopredaja novog objekta bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju, u toj zdravstvenoj ustanovi nisu mogli da preciziraju.

Zdravstvene usluge u savremenim, moderno opremljenim prostorijama i ambulantama građanima regije Birač trebalo je da budu dostupne od sredine ljeta, ali zbog problema na globalnom nivou, kako je za “Glas Srpske” istakao direktor regionalne bolnice Zvornik Ivan Popović, nove prostorije će biti na raspolaganju tek krajem godine.

Popović je rekao da je spoljni dio, odnosno fasada novog bolničkog bloka, u potpunosti završen te da je ostalo da se kraju privedu unutrašnji radovi.

- Uzimajući sve u obzir, završetak radova i useljenje očekujemo u novembru ili decembru. To ne zavisi od nas, nego od podizvođača i nabavke materijala koji treba da stignu da bi svi ti radovi bili završeni - kazao je Popović.

Dodao je da, uz gradnju novog bloka, obnavljaju i adaptiraju postojeće blokove bolnice. U tom slučaju je, naglasio je on, ostalo da budu završene operacione sale i tehničke prostorije, odnosno kuhinja i vešeraj.

- Nabavka medicinske opreme koči završetak građevinskih radova. Na primjer, adaptiramo dvije operacione sale i trebaju nam dijelovi kao što su ankeri koji se stavljaju u plafon. Međutim, dobijamo ih tek prilikom isporuke lampi i ostalih medicinskih uređaja, zbog čega te radove trenutno moramo da obustavimo - objasnio je Popović dodavši da se novi blok prostire na 4.000 kvadratnih metara te da je njegova gradnja bila više nego neophodna.

Uslovi rada u skučenom prostoru su, kako kaže, teški, prostora nema dovoljno ni za specijalističke ambulante ni za odjeljenja, a ni pacijentima nije bio ugodan boravak.

- Puštanjem u funkciju novog bloka zaposleni će dobiti kvalitetnije uslove rada, a pacijenti bolje uslove liječenja i boravka u bolnici prema kojoj gravitira oko 130.000 stanovnika iz Zvornika, Šekovića, Osmaka, Bratunca, Vlasenice, Milića i Srebrenice - istakao je Popović.

I u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” s nestrpljenjem iščekuju završetak novog objekta, koji je trebalo da bude gotov do kraja prošle godine.

- Što se tiče spoljnog uređenja, u toku je povezivanje instalacija, nasipanje i pripreme za asfaltiranje, kao i svi potrebni radovi vezani za priključivanje na komunalnu infrastrukturu, odnosno vodu, kanalizaciju, elektro, kablovsku i telefonsku mrežu - kazali su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodali su da je u pojedinim dijelovima bolnice počelo opremanje, nakon čega slijedi ispitivanje opreme, obuka osoblja, priprema za tehnički prijem i dobijanje upotrebne dozvole.

Nova dobojska bolnica imaće prizemlje i šest spratova i raspolagaće 461 krevetom, od čega će 48 biti za intenzivnu njegu.

- Značaj izgradnje novog objekta ove bolnice je neprocjenjiv imajući u vidu da je u pitanju ustanova koja pruža zdravstvene usluge za više od 200.000 stanovnika koji gravitiraju području dobojske regije - istakli su u ovoj bolnici.

Vrijednost

Izgradnja novog bolničkog bloka i rekonstrukcija postojećeg objekta regionalne zdravstvene ustanove u Zvorniku počela je početkom 2020. godine, a ukupna vrijednost investicije je 29 miliona KM. Krajem iste godine počela je gradnja i novog objekta dobojske bolnice “Sveti apostol Luka”, za šta je predviđeno 103,62 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana