Na zvonik hrama u Velikoj Sočanici postavljen krst

Srna
Foto: Agencije

DERVENTA- Na zvonik hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Velikoj Sočanici kod Dervente, čija je obnova počela polovinom februara, danas je postavljen krst koji je dar supružnika Vidomira i Darinke Kojić iz ovog mjesta. Krst je visok 2,5 metara, širok 1,6 metara a težak oko 150 kilograma.

"Moji preci su bili veoma privrženi crkvi i osjećam obavezu da i mi potomci hram dovedemo u stanje kakvo mu i priliči. Za krst smo izdvojili 2.000 evra, a donio sam iz Njemačke još jednu lampu sa nosačem za ulazna vrata u vrijednosti nešto više od 500 evra, to je od nas", rekao je Kojić.

Predsjednik Građevinskog odbora Dragislav Zarić objasnio je da su prvu fazu rekonstrukcije hrama finansijski uspješno zatvorili i da počinje realizacija druge faze.

"Što se tiče zvonika to je sada završeno postavljanjem krsta, a slijedi promjena stolarije i svlačenje fasadnog dijela", rekao je Zarić, te dodao da će u narednih desetak dana to sve biti završeno.

Krst su izradile vrijedne ruke majstora Željka Marića, koji je danas sa radnicima postavio krst na zvonik.

Penzionisani protojerej-stavrofor Milorad Bajbić i protojerej-stavrofor Slavoljub Trivić blagoslovili su podizanje krsta na zvonik.

Rekonstrukcija crkve koja datira iz tridesetih godina prošlog vijeka, planirana je u tri faze.

Prva etapa radova obuhvata izgradnju novog krova i sanaciju kupole, te zidova i temelja, a hram bi već u maju trebalo da bude ponovo pod krovom.

Hram je 1936. godine osvještao tadašnji mitropolit dabrobosanski Nektarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana