Na Vlašiću održana vježba službi zaštite i spasavanja

SRNA
Foto: Srna

SARAJEVO- Na Vlašiću je održana provjera sposobnosti službi zaštite i spasavanja da zajedno djeluju u spasilačkim misijama u zimskim uslovima, uz korištenje savremenih sistema za koordinaciju i komunikaciju u slučaju nesreća, saopšteno je danas iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Uz obuku lokalnih službi zaštite i spasavanja za korištenje NICS sistema, održana je i terenska vježba, na kojoj je učestvovalo oko 60 predstavnika Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, entitetskih uprava civilne zaštite i Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta.

U vježbi su učestvovali i Helikopterski servis Republike Srspke, banjalučke vatrogasne jedinice, kao i pripadnici civilnih zaštita Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Unsko-sanskog kantona.

NICS je napredni sistem za komunikaciju i koordinaciju akcija spasavanja, razvijen uz podršku NATO programa "Nauka za mir i bezbjednost".

Primjena ovog sistema se u nekoliko prirodnih nesreća u BiH pokazao kao koristan alat koji je olakšao spasiocima pretragu terena i pravovremenu razmjenu informacija i koordinaciju akcija spasavanja.

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara će u saradnji sa civilnim zaštitama entiteta i Brčko distrikta nastaviti obuke i podizanje spremnosti civilnih zaštita na lokalnom nivou za korištenje novih tehnologija u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana