Na sajmu u Novom Sadu promovisano i zaštićeno stanište „Tišina“

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC - Opština Šamac je, uz susjedne opštine iz Posavine, učestvovala na petom „Sajmu zavičaja - zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“ u Novom Sadu i predstavila svoje privredne i turističke potencijale, te promovisala zaštićeno stanište „Tišina“.

Šamački štand bio je popunjen promotivnim materijalom kojim je opština predstavila svoju istoriju, znamenite ličnosti koje su potekle sa područja Šamca, te aktivnosti usmjerene na pomoć privredi i budućim investitorima i na njegovanje kulturne baštine srpskog naroda, tradicije, običaja, a za posjetioce je organizovana i podjela prigodnih sitnih poklona.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević izjavio je da je ovaj sajam jedinstveno mjesto za razmjenu iskustava i upoznavanje o kulturi sunarodnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske i drugih krajeva, koji na poseban način njeguju identitet.

Opština Šamac je obezbijedila besplatno putovanje na Sajam predstavnicima Književnog kluba „Savovanje“, a prisustvovali su i predstavnici šamačkog Crvenog krsta, Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Posavina“ iz Crkvine, KUD „Novo Selo“, Udruženje žena iz Batkuše.

Na području opštine Šamac u slivu rijeke Save nalazi se močvarno-barski kompleks koji čine močvare i bare Mala Tišina, Velika Tišina i Žandrak, a ovo zaštićeno stanište ima važnu ulogu, kako za brojne biljne i životinjske vrste, tako i za hidrološku stabilnost i zaštitu od poplava.

Ukupna površina zaštićenog staništa „Tišina“ je 196,49 hektara. Do sada je na ovom području registrovano 130 vrsta ptica, 21 vrsta riba i oko 175 vrsta biljaka od kojih su većina vodene.

Peti „Sajam zavičaja - zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“, koji tradicionalno okuplja Srbe iz cijelog regiona, otvoren je juče u Novom Sadu, u organizaciji Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, za čiji rad sredstva obezbjeđuje Pokrajinska vlada Vojvodine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana