Na recept novi lijekovi u Srpskoj

Agencije
Na recept novi lijekovi u Srpskoj

BANjALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske uvrstio je na listu šest novih lijekova koji se izdaju na recept i od sutra će biti dostupni osiguranicima.

"Riječ je o lijekovima za liječenje hronične bubrežne bolesti povezane sa dijabetesom tipa dva kod odraslih, za oboljele od ulceroznog kolitisa, od bronhijalne astme, za liječenje neplodnosti, te terapiji za djecu zbog poremećaja uzrokovanog nedovoljnim izlučivanjem hormona rasta, saopštio je FZO RS.

Na Listu A uvodi se novi lijek "somatrogon" za djecu uzrasta od tri do 18 godina koji imaju poremećaj uzrokovan nedovoljnim izlučivanjem hormona rasta, koji se aplikuje jednom sedmično što predstavlja značajnu olakšicu pacijentima.

Na listi lijekova se nalazi još jedan lijek koji reguliše hormon rasta, ali je trenutno njegova globalna nestašica, zbog čega je stručna komisija predložila da se uvede još jedan lijek kako bi se poboljšala dostupnost terapije i omogućilo efikasnije liječenje.

"Napominjemo da će i ovaj lijek Fond u potpunosti finansirati, jer su djeca do 18 godina oslobođena plaćanja participacije", saopšteno je iz Fonda.

Na Listi B, gdje svi osiguranici bez izuzetka izdvajaju doplatu od 50 odsto, uvode se tri nova lijeka i to za liječenje bronhijalne astme, hronične bubrežne bolesti povezane sa dijabetesom tipa dva kod odraslih, te za liječenje akutnih epizoda i održavanje remisije ulceroznog kolitisa.

"Riječ je o lijekovima koji će značajno doprinijeti efikasnijem liječenju, pa se tako finansiranjem novog lijeka za osiguranike koji imaju astmu /"montekulast film" - tablete/ očekuje da će smanjiti potrebu korištenja simptomatskih lijekova.

"Budući da je ovaj novi lijek jedini u liječenju astme koji je u fiksnoj dozi bez potrebe podešavanja, značajno će olakašati pacijentima primjenu ove terapije", navedeno je u saopštenju.

Pored Liste A i B, od 1. jula se i na Listu A1, gdje se nalaze neregistrovani lijekovi na tržištu BiH, uvode dva nova lijeka - za liječenje neplodnosti "klomifen" i "cinarizin" za kontrolu vrtoglavice, zujanja u ušima, te osjećaja mučnine i povraćanja izazvanih poremećajima ravnoteže.

"Oba ova lijeka nisu registrovana u BiH, a uvrštavanjem na Listu A 1 omogućiće se njihova dostupnost i značajno unaprijediti kvalitet liječenja", navode iz Fonda.

Takođe, na prijedlog Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, sva hrana za posebne medicinske namjene koju Fond finansira i koja je do sada na recept propisivana za određene dijagnoze rijetkih bolesti, od sutra će biti dostupna za sve oboljele registrovane u Centru za rijetke bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

"Budući da su osiguranici koji boluju od rijetkih bolesti oslobođeni plaćanja participacije i ovu hranu će, takođe, na recept u potpunosti dobijati o trošku Fonda", navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda su naveli da je finansiranje i uvođenje novih lijekova na liste kontinuirana praksa s ciljem poboljšanja dostupnosti terapija i efikasnijeg liječenja.

Podsjećaju da su  početkom godine na Listu lijekova, koji se izdaju na recept, uvrštene nove terapije, što samo potvrđuje opredjeljenje da Fond kada god se stvore finansijske mogućnosti uvrštava nove terapije kako bi osiguranici što manje novca izdvajali za lijekove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana