Na Palama veći broj brucoša, evo i zašto

GS
Na Palama veći broj brucoša, evo i zašto

PALE - Direktor Studentskog centra Pale Marko Gajović rekao je Srni da u paljanskim studentskim domovima trenutno boravi 466 studenata, što je za 30 odsto više u odnosu na akademsku 2022/2023. godinu, smatrajući da je do povećanja broja brucoša došlo, između ostalog, zbog poboljšanja studentskog standarda, opremanja Centra, ali i sportsko-rekreativnih sadržaja koje nudi.

Gajović smatra da je do povećanja došlo i zbog odluke Vlade Republike Srpske o besplatnom korištenju studentskih domova u Srpskoj, ocjenjujući stanje u ovoj ustanovi zadovoljavajućim.

On je pojasnio da Dom raspolaže sa 540 ležajeva u dva objekta, sobe su dvokrevetne i trokrevetne, od kojih svaka ima zasebno kupatilo, a studenti imaju i internet, kuhinju i menzu.

Kada je riječ o trećem objektu Doma, Gajović je rekao da se u njemu nalaze kancelarije, magacin, prostorije za smještaj administracije, te opremljena TV sala, biblioteka, čitaonica, internet sala i prostor za održavanje sportsko-rekreativnih aktivnosti studenata.

"Tu su i sale za stoni tenis i bilijar, teretana koju smo tek opremili, i jedna je od najboljih i najkvalitetnijih u regionu. U prizemlju se nalazi kafeterija sa ljetnom baštom koja će uskoro biti puštena u rad", poručio je Gajović.

Cijena smiještaja i ishrane u Studentskom centru Pale iznosi 126 KM mjesečno i u nju su uračunata tri obroka, korištenje svih sportsko-rekreativnih sadržaja, kao i sportskih terena za fudbal, košarku i odbojku na Koranu.

Gajović je rekao da redovni studenti plaćaju ishranu, ali da su oslobođeni plaćanja smještaja, što je omogućila Vlada Republike Srpske.

On je naveo da slobodne smještajne jedinice u domu koriste i treća lica, što im je, kaže, dodatni prihod na osnovu kojeg mogu da investiraju u opremanja, jer su sredstva koja dobiju kroz grantove od resornog ministarstva namjenska.

Gajović je rekao da su prošle godine uradili staze za šetnju, klupe, amfiteatar i park oko objekata radi pružanja što kvalitetnijih usluga studentima.

On je poručio da je u planu igradnja male teretane na otvorenom ispred Doma jedan, uređenje cvjetnjaka na proljeće, ali i mnoge druge investicije koje će raditi intenzitetom koliko finansijski budu mogli.

Izgled studentskih domova krasi i skulptura isklesana u hercegovačkom kamenu koju je radio akademski slikar i vajar Dragan Batinić iz Bileće u okviru likovne kolonije "Art simpozijum Jahorina".

Gajović je zahvalio Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu za pomoć koju im svakodnevno pružaju, navodeći da imaju ambicije da budu najuređeniji i najopremljeniji studentski centar u Evropi.

"Koliko ćemo postići, vrijeme će pokazati, ali za sada smo na dobrom putu", zaključio je Gajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana