Na Manjaču zbog borbe bikova stigli i Španci

Miloš Vasiljević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Da na "Kočićev zbor", 58. po redu, zbog velike ljubavi i strasti prema borbi bikova dolaze gastarbajteri, prije svega iz Austrije i Njemačke, postala je tradicija. Ove godine mnogo je onih koji nemaju poveznicu sa našom zemljom ali ipak su se odlučili da ovaj vikend provedu na Manjači.

Baš jedan takav je i Miguel Perez iz španske pokrajine Andaluzija kome nije bilo teško da se zaputi u srce Zmijanja na nagovor prijatelja, jer kada je vidio kako je to izgledalo prethodnih godina nije se dvoumio.

U Sevilji, odakle je, priča za "Glas Srpske" koride imaju tradiciju koja traje vijekovima, ali su (barem legalno) zabranjene ima deset godina u čitavoj Španiji. Ipak, sada je odlučio da dođe u Banjaluku i uvjeri se kako to izgleda u Stričićima.

- U Sevilji sam upoznao ljude iz Banjaluke, koji su tamo radili, pa su mi rekli da su u Srpskoj borbe bikova popularne i da je to svake godine krajem avgusta. Oduševljen sam ovolikim brojem ljudi, ali i nabojem i navijanjem kada bodači ukrste rogove. Putujem po čitavom svijetu tragajući za sličnim mjestima, ali čini mi se da Andaluziji, barem kada je ljubav prema ovim životinjama, nema sličnije od Banjaluke, Manjače i Stričića - rekao je Perez.

Prema njegovim riječima, Andaluzija je jedna od najtoplijih regija na Pirinejskom poluostrvu pa ga je malo iznenadio ovako tropski dan. I za to je, kako kaže, već sinoć našao rješenje.

- Moram reći da nisam očekivao skoro 40 stepeni Celzijusa, ali navikli smo na tople dane. Za sve to, imamo lijek, za početak sunčane naočare a malo i nakrivimo šešir, toliko da nam ništa ne promakne, jer ovo je hedonizam. Uz to, tu je i pivo, ali i ćevapi i jagnjetina a i jedno i drugo sam morao da probam - rekao je Španac i dodao da je kod njih, posebno ranije na sličnim manifestacijama specijalitet bio bikov rep. O

duševljen je prirodnim ljepotama Manjače na kojoj je po prvi put. Prema njegovim riječima, važno je da ljudi putuju i upoznaju nove krajeve, a svi koji posjete parče Španije gdje živi preporučio je nekoliko stvari koje se moraju probati.

- Već sada znam da ću doći i dogodine, jer nešto slično sam "tražio" godinama. Kod nas na svakom koraku imate mandarine, narandže i masline, ali to je zbog nadmorske visine ovdje nemoguće, jer je ovo ipak visoko za mediteranske kulture. Kada dođete u Andaluziju, morate probati "churrosi", poslasticu od tijesta koja se prži u ulju, a idealna je uz toplu čokoladu.

Ipak, danas ćemo uživati u vašim delicijama, jer već sutra letimo za Madrid, pa je i red da se opustimo - uz osmijeh na kraju odlazi Španac da uživa, ono zbog čega je ovdje, a tu su borbe bikova, koje su, još jednom ponavlja zabranjene u Španiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana