Foča: Na kongresu stomatologa izvedena operacija uživo

Srna
Foto: Srna

FOČA - Međunarodni kongres doktora stomatologije, koji se sedmi put održava u Foči, ima nemjerljiv značaj za razvoj ove grane medicine, kao i za prepoznatljivost i vidljivost ovdašnjeg Medicinskog fakulteta, ocijenili su učesnici.

Ovaj naučni skup okupio je oko 500 učesnika iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.

Kongres je počeo juče praktičnim radionicama, a nastavljen je danas predavanjima eminentnih stomatoloških stručnjaka iz Zagreba, Beograda, Kosovske Mitrovice, Kragujevca, Novog Sada, Banjaluke i Foče.

Pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta u Foči za studijski program stomatologije Nikola Stojanović kaže da je na radionicama demonstriran rad na modelima za određenu terapijsku proceduru, nakon čega su polaznici sami radili na modelima, stičući znanja i vještine da te procedure sprovedu u ambulantama.

“Ove godine smo otišli korak dalje, jer smo u jednoj radionici imali operaciju na pacijentu kojem je urađena jedna hirurška intervencija, a polaznici su sve to mogli da prate putem lajv strima, pomoću specijalnih kamera koje sve mogu da zumiraju u usnoj duplji i da polaznici vide kako to izgleda u realnim uslovima”, rekao je Stojanović.

Profesor Stomatološkog fakulteta u Zagrebu Ivica Pelivan održao je stručno predavanje o bruksizmu ili škripanju zubima noću, koje za posljedicu ima oštećenje zuba.

“Prema novijim istraživanjima, u pozadini je najčešće stres iako mogu biti i neke druge bolesti, a liječi se tako što se pokušava riješiti osnovni uzrok, svi mi danas živimo sa nekim stresom. Pažljivim odabirom materijala od kojih radimo protetiku pacijentima nadoknadimo izgubljena tvrda zubna tkiva koja su potrošena i vrati im se i estetika i funkcija”, rekao je Pelivan.

Dekan Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vojkan Lazić rekao je da je ovakav tip kongresa jedinstvena prilika za razmjenu znanja i iskustava, a koji pruža poruke od praktičnog značaja.

“Naši profesori već dugo godina podržavaju studije stomatologije u Foči, naravno i u postdiplomskoj nastavi, tako da je mnogo kadra koji je sada ovde na Medicinskom fakultetu, a završio je specijalizacije na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Veoma mi je drago da su i mladi imali priliku da nešto nauče i ponesu znanje sa kongresa”, rekao je Lazić.

Dekan Stomatološkog fakulteta u Skoplju Sonja Apostolski rekla je da je Foča prerasla u veliki univerzitetski centar.

“Godinama dolazim na ovaj kongres, koji je veoma bitan zbog razmjene znanja i iskustava, i saradnje fakulteta iz Foče i Skoplja. Drago mi je da vidim da iz godine u godinu Foča raste i napreduje”, rekla je Apostolski.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da kongres svake godine ima sve više tema i učesnika.

“Ponosni smo na naš program stomatologije, na sve što oni rade, počevši od ozbiljnog pružanja usluga našim građanima, kroz povećavanje broja usluga, zatim kvalitetnu nastavu, istraživanje koje raste, između ostalog, zahvaljujući ovakvim skupovima na kojima se razvijaju istraživačke ideje. Ove godine upisali su drugu generaciju, sad već prvu pravu, ozbiljnu generaciju studenata na engleskom jeziku i zaista rastu u pravom smjeru”, rekao je Bokonjić.

Kongresu su prisustvovali i predsjednici komora doktora stomatologije iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Federacije BiH i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana