Na jesen obuka trenera mentora za mala i srednja preduzeća

Srna
Na jesen obuka trenera mentora za mala i srednja preduzeća

BANjALUKA- Razvojna agencija Republike Srpske će na jesen početi obuku budućih trenera mentora za podršku malim i srednjim preduzećima u Srpskoj, u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju /JICA/, izjavio je direktor Agencije Marinko Đukić.

"Mentorsku uslugu do sada je koristilo 66 privrednih subjekata od Novog Grada do Trebinja, a sertifikovali smo 72 mentora.

Mentori su obučeni da u saradnji sa menadžmentom ili vlasnikom preduzeća identifikuju ključne tačke za unapređenje poslovanja i ponude moguća rješenja. Moram reći da su reakcije naših korisnika odlične jer su rezultati lako mjerljivi", rekao je Đukić Srni.

On je rekao da će se ovim mentoring sistema podrške malim i srednjim preduzećima u Republici Srpskoj zaokružiti i učiniti potpuno održivim.

Đukić je naveo da Razvojna agencija u ovom projektu ima podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju, dodajući da je mentoring nekome pomogao da poveća produktivnost, nekome da smanji troškove, da napravi bolju organizaciju rada ili unaprijedi prodaju, uspostavi poslovno partnerstvo, dođe do sredstava za investicije i slično.

"Kako bi ojačali kapacitete naših mentora i ove godine smo organizovali radionicu na kojoj su mentori razmijenili iskustva, a birali smo i najbolje mentore u Republici Srpskoj što je, takođe, prilika za razmjenu najboljih praksi i iskustava iz mentoring procesa", podsjetio je Đukić.

On je naglasio da je, u želji da ova besplatna usluga bude dostupna privrednim subjektima u svim dijelovima Srpske, u proteklom periodu uspješno realizovana teorijska obuka za novu grupu od 13 mentora sa područja Banjaluke, Stanara, Pelagićeva, Prnjavora, Dervente, Oštre Luke, Sokoca, Jezera, Pala i Prijedora.

"Uskoro bi trebao da bude raspisan javni poziv na koji će se moći prijaviti preduzeća koja žele koristiti mentorsku uslugu. To će istovremeno biti i praktičan dio obuke za naše nove mentore", rekao je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana