Na generalnoj probi vježbe "Sistem 2021" učestvovali i pripadnici civilne zaštite Srpske

Srna
Na generalnoj probi vježbe "Sistem 2021" učestvovali i pripadnici civilne zaštite Srpske

BEOGRAD - Generalna proba operativno-taktičke vježbe subjekata i sistema zaštite i spasavanja u Srbiji "Sistem 2021" izvedena je danas na više od 50 lokacija uz učešće oko 8.000 ljudi, a u Loznici su se pridružili i pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Srpske.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Luka Čaušić rekao je da se u Loznici vježba sa kolegama iz Republike Srpske i podsjetio da se 2014. godine pokazalo da Drina umije da bude nezgodna.

Vježba će biti održana u petak, 5. novembra, a Čaušić je napomenuo da u ovakvim razmjerama nije bila nekoliko decenija.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Srpske Milan Novitović rekao je da poplave iz 2010. i 2014. godine upućuju na zajednički rad i osposobljavanje, da budu jedan tim na terenu.

On je precizirao da se u konkretnoj vježbi evakuacije na Drini na teritoriji Srbije pokazuje da svaki izazov, katastrofa ili bilo koja prirodna nepogoda upućuju jedne na druge, te da timovi moraju da budu uigrani i da ljudima ulivaju sigurnost, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji je obišao jedinice u Kragujevcu i na Drini kod Loznice, rekao je da Srbija kroz ovu vježbu prvi put provjerava kako bi se reagovalo na situaciju prave katastrofe koja bi se dešavala na cijeloj teritoriji.

"Posebno sam ponosan na saradnju sa Civilnom zaštitom Republike Srpske, zahvalan Srpsko-ruskom humanitarnom centru na saradnji i ponosan na svaku lokalnu samoupravu koja je sa svojim jedinicama radila nešto što nismo radili decenijama unazad", poručio je Vulin.

On je zaključio da Srbija može da bude sigurna budući da ima ko da joj pomogne, sačuva živote i imovinu ljudi, bez obzira na to kakva opasnost prijeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana