Na ETF-u organizovana radionica s ciljem promocije elektromobilnosti

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je organizovana radionica za studente u okviru projekta “Pelmob” s ciljem promocije elektromobilnosti kroz transformaciju i modernizaciju studijskih programa u visokoškolskim ustanovama.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović izjavio je novinarima da fakultet ima znanje, mogućnost i kadar da se uključi u ovaj projekat, dodajući da je važno da se bave novim tehnologijama koje će sigurno da budu ključne u narednom periodu.

Popović je naveo da je u projekat uključeno 12 partnera iz zemalja Balkana i četiri partnera iz zemalja EU.

“Osim promocije, kroz ovaj projekat ćemo da uključimo neke auto-kuće koje se nalaze u BiH, Republici Srpskoj, kao što je i žPoršež čiji predstavnici su danas sa nama. Dali smo sebi za cilj da kroz projekat pokušamo da napravimo mapu sa svim punionicama gđe se mogu puniti električni automobili u Srpskoj, a zajedno sa našim partnerima i u regionu”, rekao je Popović.

On je istakao da je važno da i studenti vide o kakvim tehnologijama je riječ, koje su tehnologije budućnosti, napominjući da se to sada promoviše kao zelena energija.

Marko Ikić sa ETF-a, učesnik i moderator projekta, istakao je da će na radionici biti riječi i o obavezama Univerziteta u Istočnom Sarajevu i ETF-u s ciljem izmjena i modernizacije nastavnih planova i programa koji se tiču elektromobilnosti.

Redovni profesor na ETF-u u Istočnom Sarajevu Slobodan Lubura rekao je da je važno podići svijest o elektromobolnosti, ali i o sigurnosti transporta raznih opasnih materija i slično.

Profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije na Univerzitetu u Sarajevu Osman Lindo naglasio je da je važno pokazati ljudima šta znači elektromobilnost i upotreba električnih vozila, i da to može pomoći gradovima u smanjenju zagađenja, ali i načinu kretanja i mobilnosti.

Rukovodilac Ođela za edukaciju i razvoj u firmi “Porše” u BiH Jasmin Lučkin rekao je da podržavaju ovaj projekat, te dodao da, kao kompanija, mnogo rade na promociji elektromobilnosti.

Prema njegovim rijačima, građani su sve više zainteresovani za električna vozila.

Organizatori u učesnici radionice naveli su da u širem smislu, “Pelmob” projekat bi trebalo da unaprijedi kvalitet visokog obrazovanja u polju elektromobilnosti i usaglasi postojeća znanja sa novim trendovima koji su zastupljeni u EU.

Osim toga, promocija i popularizacija elektromobilnosti bi trebalo da dovede i do veće društvene prihvatljivosti i usvajanja električnih vozila na transportnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana