Na čelu Doma „Rada Vranješević" Darijana Kecman, stručna komisija završila nadzor

Milijana Latinović
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske prihvatila je danas ostavku Vladimira Kajkuta sa mjesta direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ u Banjaluci i za vršioca dužnosti direktora imenovala Darijanu Kecman, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

- Radi se o osobi koja je diplomirani socijalni radnik sa desetogodišnjim radnim iskustvom, koja je radila u okviru svojih poslova socijalnog rada na Klinici za psihijatriju UKC-a Republike Srpske - rekao je Šeranić.

Dodao je da je Vlada  takođe razriješila Upravni odbor Doma „Rada Vranješević“.

Vladimir Kajkut podnio je juče ostavku na poziciju direktora Doma „Rada Vranješević“ nakon što su policiji prijavljena dva slučaja zlostavljanja maloljetnica u ovoj instituciji.

Šeranić je rekao da je stručna komisija za nadzor završila nadzor u Domu „Rada Vranješević“.

Dodao je da su u komisiji pedagog defektolog socijalni radnik, pravnik...

-Moj stav po ovom pitanju je da su djeca i dijete najvažniji i nista ne treba da skreće pažnju sa zdravlja djeteta. U Domu rade stručni i vrijedni ljudi a da je bilo slučajeva oko kojih se povela ova priča jeste ali to je na krivičnim organima da utvrde – kazao je Šeranić.

Istakao je da je  od 24 preporuke koje je Dom dobio u proteklom sproveo 21.

-Direktor i stručni radnici su reagovali adekvatno, podnosili prijave i ne bih da komentarišem ishode prijava. U samom Domu pokrenute su disciplinske mjere. Određeni propust je postupanje disciplinske komisije u decembru prošle godine koje se tiče portira koji je vraćen na posao. Trebalo je sve to opreznije – istakao je Šeranić.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Vladimir Makarić naglasio je da stručni nadzor koji je izvršen ne istražuje krivične radnje, već rad radnika, korišćenje stručnih metoda u radu i slično.

-Važno je da se sačuva integritet djece smještene u Domu „Rada Vranješević“ - kazao je Makarić.

Dodao je da je komisija od nedjelje izvršila posjetu Domu „Rada Vranješević“, u želji da vide kako se radi u neradne dane, kao i u radne dane, te u noćno vrijeme kada rade dežurne službe.

Predsjednica Komisije za stručni nadzor Tatjana Gajić je kazala da se nalaze u kompleksnoj situaciji, te da je veći dio posla odrađen.

-Iznošenje podataka u medijima nama otežava posao. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pruža podršku u svim opštinama, ali kada je riječ o slučajevima u kojima imamo maloljetnike ne smije iznositi odmah sve informacije - navela je Gajićeva.

Napomenula je da mole medije da ne iznose pojedine informacije kako bi stručna komisija uradila svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana