Na časnom putu Druga semberska brigada odbranila svaki pedalj zemlje

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA - Parastosom i odavanjem počasti za 139 poginulih boraca Druge semberske lake pješadijske brigade danas su u Bijeljini obilježene 32 godine od formiranja ove brigade Vojske Republike Srpske.

"Borbeni zadatak ove ratne jedinice bio je obezbjeđenje `Koridora života` i grada Brčko, taj zadatak je uspješno izvršila i za četiri ratne godine Druga semberska brigada nije izgubila ni pedalj teritorije koju je čuvala", rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić koji je bio pripadnik ove jedinice Vojske Republike Srpske.

Za Drugu sembersku brigadu, jednu od 18 ratnih jedinica formiranih u Semberiji, Ostojić je rekao da su je više od 90 odsto popunjavali srpski domaćini iz Semberije i da je od formiranja do kraja rata funkcionisala na prijateljskom i bratskom principu koji se i danas njeguje.

"Druga semberska brigada ima ogromne zasluge za odbranu Republike Srpske, jedan je od simbola Bijeljine i ponosni smo što smo u sudbonosnom vremenu ispunili vjekovni san srpskog naroda da se stvori srpska država sa lijeve obale rijeke Drine", istakao je Ostojić.

On je pozvao na njegovanje kulture sjećanja, navodeći da će tako vječno živjeti svi srpski junaci i sama sloboda.

General Vojske Republike Srpske u penziji Pero Mlađenović, koji je jedan od ratnih komandanata Druge semberske brigade, rekao je novinarima da je ova slavna brigada branila front dug 41 kilometar i da je bila neprobojan bedem za neprijatelja.

"Riješenost i rodoljubivost Druge semberske lake pješadijske brigade da odbrani svoju zonu odgovornosti bila je za pohvaliti, zahvaljujući visokom moralu i obučenosti boraca i starješina", rekao je Mlađenović.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić istakao je da su pripadnici Druge semberske brigade časno obavili svoj zadatak i da će generacije koje su iznijele Odbrambeno-otadžbinski rat ostati zlatnim slovima ispisane u srpskoj istoriji.

"Nama ostaje da čuvamo ono što su oni u ratu izborili, slobodu i prvu državu srpskog naroda preko Drine", ocijenio je Ostojić.

Ispred centralnog spomenika poginulim borcima na trgu u Bijeljini, svetom mjestu koje je simbol stradanja, herojstva i slobode, vijence i cvijeće položile su delegacije porodica poginulih, Boračke organizacije, lokalne zajednice, Ministarstva unutrašnjih poslova i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Prije odavanja počasti poginulim borcima danas je položeno cvijeće na spomenik prvom komandantu Druge semberske brigade Blagoju Gavriloviću na gradskom groblju Pučile i služen parastos poginulim borcima u Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana