Na “Apeironu” predavanje Ilijane Todorović

GS
Na “Apeironu” predavanje Ilijane Todorović

Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada, jedan od 15 najboljih inostranih advokata u SAD-u, održaće predavanje na Panevropskom univerzitetu “Apeiron” , 22. maja u 11 časova.

Predavanje će biti održano u amfiteatru pomenutog amfiteatra i to na temu “Sudski presedani i njihova uloga u anglosaksonskom pravu (poređenje sa BiH)”.

Ilijana je završila tri master prava u SAD: Saint Louis University School of Law, International law and legal studies · (2013 - 2014), Loyola University New Orleans College of Law Master of Laws (LL.M.) and Certificate in International Legal Studies, Law · (2015 - 2016) i Loyola University New Orleans College of Law Master of Laws - LLM, Civil Law · (2017 - 2018).

U SAD odlazi za vrijeme studentskih dana zbog košarke. U roku od tri sedmice po dolasku u Njujork proglašena je za najboljeg igrača "Sunrise Conference" i po završetku sezone predvodi ekipu "State University of New York (SUNY) at Canton" iz prve divizije NAIA lige u visini rang takmičenja – NCAA ligu.

Nakon toga završava studije prava u Banjaluci, a istovremeno je diplomirala na "SUNY Canton" na polju pravnih studija.

U SAD igra košarku i studira. Kažu da se nikad, ni prije ni poslije, u istoriji Univerziteta nije desilo da student sportista igra "NCAA D – 1" i pohađa postdiplomske studije. To je prva i jedina uspjela samo Ilijana.

Proglašena je za najboljeg master studenta generacije 2014. godine i uručena joj je nagrada "Don King Family Award" za superioran akademski uspjeh.
Između drugog i trećeg mastera, iz prvog puta polaže pravosudni ispit države Njujork.

Taj isti pravosudni ispit iz prvog puta nisu položile ni osobe poput: Džon F. Kenedija, Jr.-a, sina predsjednika Amerike Džon F. Kenedija (koji ga je polozio tek iz trećeg pokušaja), gradonačelnika Njujorka Ed Koča, guvernera države Njujork Dejvida Petersona. Ni Hilari Klinton nije uspjela da iz prvog pokušaja postane advokat u Vašingtonu, što je Ilijani pošlo za rukom.

Iz prvog pokušaja, polaže i pravosudni ispit drzave Luiziana, 2018. godine (najduži pravosudni ispit u Americi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana