MUP Srpske upozorava na novu SMS prevaru, cilj krađa ličnih podataka

Srna
MUP Srpske upozorava na novu SMS prevaru, cilj krađa ličnih podataka

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske upozorava na novi oblik internet prevare u kojoj prevaranti šalju SMS poruke u kojima se lažno predstavljaju kao “BH Pošta”, tražeći od korisnika da ažuriraju svoje podatke kako bi preuzeli navodnu pošiljku ili porudžbinu.

Iz MUP-a navode da se u SMS poruci korisniku sugeriše da je paket stigao i da je potrebno ažurirati podatke kako bi preuzeo pošiljku.

-SMS poruka koristi vizual koji podsjeća na vizual „BH Pošte“. Poruke su napisane nespretnim i loše prevedenim jezikom, što je jedan od prvih znakova da je riječ o prevarantskom sadržaju - saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U poruci se nalazi i link koji vodi na lažnu internet stranicu, gdje se od korisnika traži da unese lične podatke, kao što su ime, adresa, grad, država, poštanski kod, imejl i broj telefona, kao i podatci sa platne kartice.

-Ova vrsta prevare ima za cilj krađu ličnih podataka kao i podataka sa platnih kartica, koji se potom koriste za neovlašćene novčane transakcije ili druge vidove zloupotreba - upozoravaju iz MUP-a.

IZ MUP-a Srpske savjetuju stanovništvu da se zaštiti tako što će ignorisati i izbrisati SMS poruku koja traži lične podatke i podatke o kartici ili sadrži sumnjive linkove, te da nikada ne unosi lične podatke i podatke o kartici na linkovima dobijenim putem SMS poruka ili neprovjerenih sajtova.

-Ukoliko očekujete pošiljku, direktno kontaktirajte „BH Poštu“ na zvanične telefone ili putem njihovog zvaničnog vebsajta.

Pratite stanje na svom bankovnom računu i prijavite banci svaku neovlašćenu transakciju - dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske preporučuju postavljanje antivirusnih programa i alata za detekciju “fišing” napada na uređaju.

Ukoliko je neko već unio podatke, iz MUP-a savjetuju da to lice odmah kontaktira svoju banku i blokira karticu.

Preporučuje se i promjena svih lozinki povezanih sa nalozima koji su do tada korišteni, kao i da se slučaj prijavi policiji putem najbliže stanice ili na internet stranici MUP-a Srpske https://mup.vladars.rs/index.php?vijest=vtk.

-Budite oprezni i ne dozvolite da budete žrtva prevare! Prevaranti koriste sve sofisticiranije metode, ali uz vašu pažnju i pravovremene mjere možete se uspješno zaštititi - poručuju iz MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana