Mozzart uz slijepe i slabovidne iz Kozarske Dubice i Kostajnice

GS
Mozzart uz slijepe i slabovidne iz Kozarske Dubice i Kostajnice
Foto: M | Mozzart uz slijepe i slabovidne iz Kozarske Dubice i Kostajnice

U Međuopštinskoj organizaciji slijepih i slabovidnih Kozarska Dubica – Kostajnica ne traže puno, a svaka pomoć u radu dobro im dođe.

Svojim trudom bore se za što bolje uslove života 75 članova organizacije iz dvije opštine među kojima je i šestoro djece i mladih. Zato su bili posebno srećni kada su čuli da im stiže podrška iz Mozzarta. U tradicionalnoj akciji „Humanitarni tiket u podne" za njih je uspješno tipovao Danilo Tasić, košarkaš Studentskog centra.

Želim da se zahvalim Mozzartu na ovoj donaciji koja nam puno znači. Dobijena sredstva planiramo da utrošimo na najnužnije potrebe naših članova koje ćemo obići i provjeriti šta im treba. Svi članovi Upravnog odbora su pozitivno iznenađeni jer ovu pomoć nismo očekivali. Lijepo je što su nas se sjetili u Mozzartu - kaže Dragomir Novaković, predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidnih Kozarska Dubica – Kostajnica.

Plemeniti listić usrećio je oko 50 članova organizacije iz Kozarske Dubice i 25 iz Kostajnice. Među njima je 38 potpuno slijepih osoba, dok su ostali slabovidni. Njihovo članstvo čine mahom lica u težem materijalnom stanju, a posebno je teško onima u udaljenim, ruralnim područjima. 

Ova organizacija, uz skroman budžet, nastoji svojim članovima da obezbijedi prehrambene i higijenske pakete, prevoz ljekaru, obilaske i pomoć u skladu sa potrebama korisnika i mogućnostima organizacije. 

 

Članovima je, kažu, važna podrška društva jer se dešava da slijepi i slabovidni ne mogu brojne obaveze da obave samostalno. Zato im je često za osnovne potrebe potrebna pomoć asistenta ili drugog lica. Rukovodstvo čini sve da obezbijedi svojim članovima najneophodniju pomoć i da organizacija nastavi da traje.

Uskoro planiraju organizovati književne večeri, okrugle stolove, a pred zgradom Opštine će postaviti štandove na kojima će izložiti ručno stvaralaštvo slijepih i slabovidnih žena iz ove organizacije. Na ovaj događaj su pozvali sve kolege sa kojima sarađuju kroz Savez slijepih Republike Srpske.

Svake godine se trude da organizuju izlete, druženja na Mrakovici i Moštanici, a sve kako bi ovoj populaciji uljepšali barem jedan dan.

U radu su najviše oslonjeni na budžet Opštine Kozarska Dubica, a skromnu pomoć imaju i od Opštine Kostajnica. Na sreću, ima onih koji prepoznaju njihove potrebe i pomažu im. Među njima su lokalni drvoprerađivači koji im uoči svake zime pomažu u nabavci ogreva. Uz njih je sada i kompanija Mozzart čija pomoć ih je posebno iznenadila.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana