Mozzart uz oboljele od multiple skleroze širom Istočne Hercegovine

GS
Mozzart
Foto: Mozzart | Mozzart

U Udruženju građana "Multipla skleroza" Regije Istočna Hercegovina već 21 godinu bore se za veći stepen prava oboljelih od ove bolesti i što bolji položaj u društvu.

Za više od dvije decenije rada, uspjeli su da učine mnogo kako bi olakšali život građanima koji boluju od multiple skleroze u Hercegovini, širom Republike Srpske, ali i cijele BiH. Njihovu borbu prepoznali su i u kompaniji Mozzart, pa su se pridružili ovoj plemenitoj misiji novčanom donacijom.

- Imali smo dug prema dobavljačima za Božićnu akciju, pa ćemo to izmiriti sada. Dio sredstava smo namijenili za predstojeću Vaskršnju akciju, a dio za izradu portala Udruženja na kojem ćemo da objavljujemo vijesti za našu populaciju i za javnost. Hvala kompaniji Mozzart i svima koji nam pomažu, mnogo nam to znači u nastavku rada - kaže Branimir Tamindžija, predsjednik Udruženja građana "Multipla skleroza" Regije Istočna Hercegovina. 

Udruženje svojim aktivnostima pokriva opštine Nevesinje, Gacko, Bileća, Ljubinje, Berkovići, Foča i Grad Trebinje. Broje oko 110 članova, a, prema njihovoj evidenciji, na ovom području ima još oko 50 oboljelih koji su odlučili samostalno da se liječe i ne učestvuju u radu Udruženja. 

Prema statistikama, najčešće od MS oboljevaju ljudi od 18-45 godina. Ranije je, kažu, bio manjih broj mlađih lica sa ovom dijagnozom, ali se to promijenilo.

Trenutno u svijetu ne postoji lijek za trajno izliječenje multiple skleroze. Na sreću, postoji 14 inovativnih terapija koje produžavaju životni i radni vijek oboljelih. U ovom Udruženju svjedoče da im je cilj da što mlađi članovi dobijaju ove lijekove kako bi što duže ostali radno sposobni i društveno aktivni. 

 

Inače, radi se o prilično skupim lijekovima koji bi pojedinci ili porodice teško mogli samostalno da plate. Na sreću, te lijekove obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja RS, a prošle godine je bilo 140 korisnika, dok je godinu ranije 120 oboljelih primalo neku od tih terapija. 

Najveći uspjeh u radu za članove ovog Udruženja je što su se izborili da rehabilitacija u Atomskoj banji Gornja Trepča kod Čačka bude na pozitivnoj listi FZO RS, a godišnje oko 300 oboljelih iz Srpske ide u ovu banju.

Prije nekoliko godina su se izborili i da troškove usluga personalnog asistenta snosi Fond jer banja ne prima nepokretna lice bez pratnje.  

Udruženje je do sada izdalo četiri priručnika o MS-u, načinima liječenja, samopoštovanju invalidnih osoba, kontrolisanju sopstvenih emocija. Sve što rade, kažu, rade s ciljem popravljanja položaja oboljelih od MS širom Republike Srpske, ali i cijele BiH. 

 

Članovima Udruženja nude edukaciju o ovoj bolesti, načinima liječenja, informišu ih o odlascima u banje, o važnosti održavanja fizičke sposobnosti, upućuju ih u njihova prava. Tu su i da nabave vitaminske lijekove koje oboljeli plaćaju samostalno jer još nisu na pozitivnoj listi Fonda, a veoma su im važni u borbi protiv MS. 

Najveću podršku Udruženju pruža matična Opština Nevesinje, a tu su i Bileća, Gacko, Grad Trebinje, te lokalna društveno odgovorna preduzeća među kojima je sada i kompanija Mozzart.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana