Može li BiH nadoknaditi nedostatak radne snage

Večernji list
Može li BiH nadoknaditi nedostatak radne snage

Na snagu je stupila treća faza njemačkog zakona čiji je cilj privlačenje strane stručne radne snage koja donosi brojne pogodnosti i za građane zapadnog Balkana. Prije svega dvostruko veću kvotu radnika koji će se moći lakše zaposliti u Njemačkoj.

Konkretno to znači da će 50.000 građana Albanije, BiH, Crne Gore, tzv. Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije imati olakšani pristup njemačkom tržištu rada bez dokazivanja profesionalnih kvalifikacija. Olakšan pristup njemačkom tržištu rada doprinijeće još masovnijem iseljavanju iz BiH.

Poslodavci u BiH u posljednje vrijeme muku muče s pronalaskom radnika. Više im ni povećanje plata ne pomaže, radnika jednostavno više nema. Godine izrabljivanja, neplaćanja doprinosa i potplaćenost došli su na naplatu, piše Večernji list. Poslodavci sada spas vide u uvozu radne snage, međutim, pitanje je koliko će uspjeti nadoknaditi nedostatak radne snage. Samo u Srpskoj je u prvih pet mjeseci ove godine dozvolu za rad dobilo 929 stranaca, među kojima, osim državljana Srbije i Nepala, ima i radnika iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Srpske, najviše stranaca je u pet mjeseci ove godine zaposleno u sektoru građevinarstva, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačkoj djelatnosti, pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane – hotelijerstvu i ugostiteljstvu, vađenju ruda i kamena, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada itd.

Boris Pupić, stručni suradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekao je da je prisutan rast broja izdanih radnih dozvola, a primjetan je rast i po određenim državama i po djelatnostima.

- Razlog za povećanje je što je povećan i broj kvota za novo zapošljavanje stranaca. Tako je kvota za novo zapošljavanje stranaca u 2022. godini iznosila 1.600 radnih dozvola, od čega za FBiH 1.340 radnih dozvola, Srpska 200 radnih dozvola i Distrikt Brčko BiH 60 radnih dozvola – rekao je on, piše Večernji list BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana