Most na rijeci Tatinac i dalje opasan za saobraćaj

Srna
Most na rijeci Tatinac i dalje opasan za saobraćaj

KALINOVIK - Jedan od gorućih problema na području opštine Kalinovik predstavlja drveni most na relaciji Kalinovik-Ulog na rijeci Tatinac poznat kao "Švabica", koji datira iz austrougarskog perioda, a na kome su popucale daske, iskrivljene grede, pa je već postalo opasno prelaziti preko njega, iako ga, uprkos tome, koriste teške mašine koje tuda prolaze na rad na izgradnji hidrocentrale u Ulogu.

Tri od sedam zahtjeva mještana počeli su da se realizuju. Dostavljeni su kontejneri u Ulog i nadaju se odvoženju smeća. Rađeni su putevi u pojedinim selima, te se nadaju da će to biti urađeno u svim selima i da će u godinama koje predstoje Ulog zasijati starim sjajem.

Prije mjesec dana mještani mjesne zajednice Ulog, oni koji imaju imovinu na tom području i ljudi porijeklom sa ovih prostora, blokirali su regionalni put Kalinovik-Ulog-Nevesinje i uputili sedam zahtjeva lokalnoj upravi Kalinovika i republičkim vlastima, imajući u vidu dva putarska preduzeća sa sjedištem u Foči i Nevesinju zaduženim za održavanje ovog regonalnog puta.

Mještani su istakli rokove od mjesec i tri mjeseca za realizaciju zahtjeva kojima su tražili pokretanje radova radi održavanja života u ovom kraju.

Rekonstrukciju ovog mosta prije dvadesetak godina radili su pripadnici mirovnih snaga u BiH, ali je zbog velikog opterećenja ponovo devastiran.

Dimitrije Ćeranić, koji je završio osnovnu školu tokom rata u Ulogu i nastoji na sve načine da ovom mjestu i cijelom kraju vrati život koji zaslužuje, rekao je Srni da se nada da će konačno biti uložena sredstva za rekonstrukciju mosta.

"Nadamo se da će se izgraditi most koji odgovara 21. vijeku, a ne da se na regionalnom putu koristi drveni most", naglasio je Ćeranić, izražavajući nadu da će republičke, kao i lokalne vlasti Kalinovika odlučiti da sredstva od hidrocentrale u Ulogu ulože u rekonstrukciju i asfaltiranje kompletnog puta sa makadamskom dionicom u dužini od oko 30 kilometara.

On je poručio da je ovaj regionalni put žila kucavica Republike Srpske, što je dokazano nedavno kada je zaustavljen saobraćaj na donici prema Foči ili Čemernu, čime je Hercegovina bila potpuno odsječena od ostatka Republike Srpske.

"Ovaj put bio je put spasa i u ratu, u decenijama i godinama prije nas žila kucavica za istočnu Hercegovinu. Svi načelnici hercegovačkih opština trebali bi da insistiraju da se ovaj put dovede u pravu namjenu, ulože sredstva, asfaltira i ostane najkraća poveznica Istočnog Sarajeva i Hercegovine", istakao je Ćeranić.

On je napomenuo da su i u srednjem vijeku ovuda vodili i najkraći karavanski putevi od Sarajeva do Dubrovnika.

"Ako je neko prije 1.000 godina ovaj put prepoznao kao značajan, neophodno je da danas u 21. vijeku bude dostojan čovjeka", poručio je Ćeranić.

Jedan od zahtjeva bio je da počne rekonstrukcija i na pet kilometara dugom makadamskom putu od Kalinovika prema Ulogu.

"Moramo priznati da su kamioni `Srbinje-puteva` i bageri počeli da nasipaju taj put", rekao je Ćeranić i dodao da očekuje da tu budu obezbijeđeni kanali, očišćeni propusti i izgrađene podzide narednih mjeseci.

Ćeranić je konstatovao da dio puta od Uloga prema Nevesinju održavaju "Nevesinje putevi" i da je još u lošem stanju, da je dolazila jedna mašina kojom je pokušavana popravka puta, ali da nasipanja nije bilo.

"Obećanja su da će do kraja maja biti ispunjen i taj dio zahtjeva, da će biti nasut", rekao je Ćeranić i dodao da ne postoje kanali za kišnu kanalizaciju, da su propusti zapušeni, podzide začepljene, te da se nada da će konačno početi rješavanje tog problema.

Ćeranić je podsjetio na zahtjeve sa protesta da sredstva od šumskog gazdinstva koje siječe šumu na području Uloga budu ulagana u skladu sa zakonom u razvoj nerazvijenog dijela opštine Kalinovik, odnosno Uloga, gdje se ta šuma siječe.

On je podsjetio i da je tridesetih godina prošlog vijeka u Kraljevini Jugoslaviji Ulog imao sopstvenu vodovodnu mrežu, te da zahtijevaju rekonstrukciju vodovoda u Ulogu.

"Danas, u 21. vijeku, vodovodna mreža je sva ispucala i ljeti uopšte nemamo vode", napomenuo je Ćeranić.

On je ukazao da treba rješavati i problem divljih deponija, sa čim je već započeto.

"Tri od sedam naših zahtjeva počeli su da se realizuju. Dostavljeni su kontejneri u Ulog, a nadamo se odvoženju smeća. Rađeni su putevi po pojedinim selima i nadam se da će to biti urađeno u svim selima", rekao je Ćeranić i dodao da se nada da će opštinske i republičke vlasti obezbijediti infrastrukturne objekte dostojne 21. vijeka.

On je naveo da će Ulog početi da dobija sredstva i od poplavljenog zemljišta.

"Nadamo se da će u godinama pred nama Ulog da zasija starim sjajem, makar da počne da se vraća na staze života i da se neće samo govoriti o lijepim prošlim vremenima nego i o budućim još ljepšim", istakao je Ćeranić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana