Molitva Svetim mučenicama donosi zaštitu i mir

GS
Molitva Svetim mučenicama donosi zaštitu i mir

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Svete mučenice Minodoru, Mitrodoru i Nimfodoru.

Tri rođene sestre, iz nekog mjesta u Vitiniji Azijskoj. Vaspitane u duhu hrišćanskom, povukoše se iz grada u pustinju želeći da um svoj uzvise Bogu i oslobode se svega varljivoga svijeta, i da tako prožive vijek ovaj u čistoti i djevičanstvu kao prave nevjeste Hristove. Predadoše se velikom trudu, postu i molitvi, dok ih Bog ne ukrasi darom čudotvorstva. Kada k njima počeše dovoditi bolesnike radi iscjeljenja, one postadoše znamenite i preko svoje volje.

Ču za njih i neki knez Fronton i dovuče ih na sud. Videći ih, knez se začudi krasoti lica njihovog. Jer, iako one bjehu velike isposnice, i tijelo njihovo suho, lice im bješe svjetlo, ozareno unutrašnjim mirom i blagodaću Božjom. Knez im najprije laskaše i obećavaše poslati ih caru, koji će ih udati za svoje velmože, no kada se uvjeri da sve njegove laske i obećanja ne imadoše nikakva dejstva na ove nevjeste Hrista Gospoda, on naredi te prvo muči Minodoru, a sestre njene baci u tamnicu.

Poslije ljutih mučenja viknu knez Minodori, izranavljenoj i iskrvavljenoj: „prinesi žrtvu bogovima!“

Na to odgovori sv. mučenica: „zar ne vidiš: ništa drugo i ne činim nego svu sebe prinosim na žrtvu Bogu mojemu?“ Kada izdahny u mukama sv. Minodora, tada knez izvede i ostale dvije sestre i postavi ih kraj mrtvoga tijela Minodorina, pa pokazujući im mrtvo tijelo sestre njihove savjetova ih da se odreknu Hrista. No kako one ostaše nepokolebljive, to i njih ljutim mukama umori. U tom grom udari s neba i ubi bezdušnoga Frontona i sluge njegove. Hrišćani časno sahraniše tijela svetih Božjih mučenica. Postradaše između 305. i 311. godine u vrijeme Maksimijana Galerija i upokojiše se u carstvu Hristovom.

Vjerovanje

Prema vjerovanju, danas se valja u crkvi pomoliti za zdravlje porodice, u čast sestara koje su liječile bolesne i uboge, a nisu jedna drugu htjele da napuste ni u najstrašnijim mukama. Predanje kaže da će blagodat ovih Svetih mučenica čuvati svakoga za koga se pomolite, ukoliko to uradite iskreno i čista srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana