Moguće zabrane: Poreska uprava poslala važno obavještenje obveznicima

GS
Moguće zabrane: Poreska uprava poslala važno obavještenje obveznicima

Poreska uprava Republike Srpske uputila je apel obveznicima prve grupe fiskalizacije u Republike Srpskoj, koji su u postupku inicijalne fiskalizacije, da sarađuju i budu na raspolaganju operateru fiskalnog sistema, kako bi obveznicima u predviđenom roku isporučili elektronske fiskalne uređaje i povezali ih na sistem i tako efikasnije okončali postupak inicijalne fiskalizacije za ovu grupu obveznika.

"Naime, operater fiskalnog sistema na terenu se susreće sa nedostupnošću određenog broja obveznika fiskalizacije što usporava cjelokupan proces prelaska na fiskalizaciju. Zakonom o fiskalizaciji navedeni proces je definisan rokovima, što znači da je i operater obavezan da u zadatom roku isporuči obveznicima hardversko ili softversko rješenje potrebno za rad elektronskog fiskalnog uređaja odobrenog od Poreske uprave Republike Srpske", saopšteno je iz Poreske uprave.

Poreska uprava Republike Srpske takođe podsjeća obveznike fiskalizacije da je Zakonom o fiskalizaciji, precizirano da su obveznici fiskalizacije dužni da svoje poslovanje usklade sa Zakonom u rokovima propisanim Pravilnikom o dinamici fiskalizacije.

"Obveznik fiskalizacije koji propusti propisane rokove smatraće se da nije uskladio svoje poslovanje sa odredbama Zakona i nije u sistemu fiskalizacije. U tom slučaju, Poreska uprava Republike Srpske donosi rješenje kojim se obvezniku fiskalizacije nalaže da otkloni utvrđene nepravilnosti. Ukoliko obveznik fiskalizacije ne postupi po rješenju, Poreska uprava Republike Srpske preduzima mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti", dodaje se u saopštenju.

Zbog toga su još jednom pozvali obveznike prve grupe fiskalizacije u Republici Srpskoj da budu odgovorni i da se javljaju na pozive operatera fiskalnog sistema, odnosno da u tom kratkom vremenu koliko je operateru potrebno da instalira novi uređaj i uspostavi fiskalnu konekciju, budu na raspolaganju operateru, te da na taj način daju doprinos efikasnijem završetku postupka inicijalne fiskalizacije.

"Podsjećamo da su obveznici fiskalizacije u Republici Srpskoj, u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, oslobođeni troškova inicijalne fiskalizacije, koje umjesto njih snosi Budžet Republike Srpske", zaključuju u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana