Mljekarima Udruženja "Blago Romanije" stižu podsticaji

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka "Blago Romanije" Saša Kapović rekao je da za 166 sokolačkih mljekara ovog udruženja stiže obećana pomoć iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

- Prije dva dana dobili smo informaciju da je 7.430.000 KM odobreno za pomoć našoj branši, koja će stići kada nam je najpotrebnija i kada ima najviše posla na imanjima i oko sakupljanja sijena i sjenaže - izjavio je Kapović Srni.

Kapović je zahvalio Vladi Republike Srpske za podršku mljekarskom sektoru, jer je najavljeno da će iz Kompenzacionog fonda u ovoj godini biti isplaćeno 15 umjesto dosadašnjih 12 premija za mlijeko, a nada se da će to biti u junu, julu i avgustu.

On je napomenuo da za sada ne zna prema kojim kriterijima će biti isplaćeno, ali je uvjeren da će to ublažiti teškoće nastale nakon rasta cijena stočne hrane, goriva i svega što je potrebno za ovaj vid proizvodnje.

Kapović je podsjetio da su prije deset dana doznačena i sredstva budžeta Grada Istočno Sarajevo i da je počela isplata opštinske premije.

Iz budžeta grada je posredstvom Agrarnog fonda Istočno Sarajevo doznačeno 25.000 KM Veterinarskoj stanici Sokolac za "mliječne kartone" za 988 grla u muži i 118 priplodnih junica u vlasništvu članova Udruženja, čime su pokriveni bitni troškovi za mljekare.

Kapović očekuje da će u junu biti uplaćen i drugi dio od planiranih 50.000 za pomoć mljekarima kako je i dogovoreno na sastanku sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem, da ne bi išla, kao ranije, samo pojedincima.

On je naveo da su predstavnici Udruženja pokucali na sva vrata i da sada mljekari "Blaga Romanije" konačno mogu da odahnu jer je prije dva dana počela i uplata premije za mlijeko iz budžeta opštine Sokolac od deset feninga po litru za proizvođače koji u jednom mjesecu isporuče mljekarama više od 100 litara mlijeka.

Kapović je naglasio da je bilećka mljekara "Pađeni" prije mjesec dana povećala cijene mlijeka od jednog do pet feninga u zavisnosti od litraže, odnosno količine predatog mlijeka.

Udruženje proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina "Blago Romanije" osnovano je na Sokocu u februaru ove godine i okuplja 166 proizvođača koji sada imaju 988 grla u muži i 118 priplodnih junica i kao važan faktor u privredi očekuju podršku šire zajednice.

Sa područja Sokoca u 2021. isporučeno je mljekarama ukupno 3.264.159 litara sirovog mlijeka, što je 111.430 više nego u 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana