Mlijeko i sir odolijevaju krizi

Danijela Bajić
Mlijeko i sir odolijevaju krizi

BANjALUKA - Uprkos poremećajima na tržištu, visokim cijenama i brojnim problemima koji opterećuju poljoprivrednike, mljekari u Srpskoj zadovoljno trljaju ruke ističući da potražnja za mlijekom i mliječnim proizvodima raste, što im daje vjetar u leđa da nastave da šire svoju proizvodnju.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Milorad Arsenić istakao je za “Glas Srpske” da je farme u ovom turbulentnom vremenu spasila veća podrška resornog ministarstva, mađarske vlade pa i fondova Evropske unije, zahvaljujući čemu su farmeri mogli više da ulažu u mljekarski sektor.

- Situacija u ovom sektoru je stabilna, a sve zahvaljujući zalaganjima farmera, koji su dizali kredite da unaprijede svoju proizvodnju. I ona je sada u blagom uzletu. U proteklom periodu je dosta investirano i rezultati sada polako postaju vidljivi - kazao je Arsenić.

Dodao je da jedinu brigu zadaje hrana za stoku, jer je zbog vremenskih nepogoda ove godine desetkovan, između ostalog, rod kukuruza.

- Sada je prioritet svih farmera da prikupe stočne hrane što je više moguće, da ne bi imali problema u zimskom periodu i došli u situaciju da smanjuju stočni fond - kazao je Arsenić.

Obimom posla ove godine zadovoljna je i bilećka mljekara “Pađeni”, a direktor ove firme Nenad Vukoje kaže da je do rasta proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda došlo zbog povećanog broja kupaca.

- Kad je u pitanju otkup mlijeka, ove godine je zabilježen rast za deset odsto u odnosu na prošlu godinu, što ne znači da će tako biti i u narednom periodu. Kad je u pitanju prodaja, za nepunih osam mjeseci zabilježen je otprilike isti trend rasta. Očekujem da će ova godina biti izuzetno dobra - rekao je Vukoje.

Dodao je da kriza u Evropi nije pogodila mljekaru “Pađeni”, koja svoje proizvode, pored Hrvatske, Srbije i Crne Gore izvozi i u skandinavske zemlje.

- To je samo dokaz koliko ulažemo u našu proizvodnju. Takođe, iduće godine planiramo da izbacimo novi proizvod. Za sada nećemo otkrivati o čemu se radi, jer još posla imamo u vezi sa pripremom - kazao je Vukoje.

Više posla ove godine u odnosu na lani ima i bijeljinska mljekara “Dule”, čiji vlasnik Duško Cvjetinović kaže da se i dalje bazira samo na domaće tržište.

- Izvoz nam za sada nije ni u planu. Cilj nam je da privolimo što više kupaca na našem tržištu. U ponudi trenutno imamo kratkotrajno mlijeko, jogurt, više vrsta sira, pavlaku i surutku - kazao je Cvjetinović i dodao da cijene svojih proizvoda za sada ne planiraju da mijenjaju.

Isplaćene premije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je juče 2,97 miliona maraka za premiju za mlijeko za jun.

Premija je isplaćena za 2.631 korisnika posredstvom Agencije za agrarna plaćanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana