Mladić preživio udar groma!

GS
Mladić preživio udar groma!

Tinejdžer sa Floride preživio je u ponedjeljak uveče udar groma dok je kosio travu u dvorištu, a sada je opisao kako se desio ovaj strašan slučaj, prenosi "Foks 35".

"Došlo je pravo kroz drvo", rekao je Danijel Šarki (17) iz bolničkog kreveta u Regionalnom medicinskom centru u Orlandu.

"Foks 35" iz Orlanda izvještava da je Šarki radio u dvorištu dok je oluja prolazila kroz okrug Seminole. Snimak sa kamere na kućnim vratima zabilježio je trenutke nakon udara, prikazujući Šarkija kako leži na zemlji dok su mu komšije pritrčavale u pomoć.

Grom može udariti kilometrima daleko od oluje, tako da, čak i ako vas padavine nisu zahvatile, to ne znači da ste na sigurnom. Srećom, Šarki je preživio, iako i dalje osjeća bol.

"Grudi me bole, i sav sam ukočen", rekao je Šarki.

Uprkos povredama, osjeća se srećnim što je živ.

"Nisam mogao da vrištim – barem mislim da nisam ispuštao nikakve zvuke", dodao je tinejdžer.

Šarki je bio blizu drveta u dvorištu u koje je udario grom malo prije 17 sati u ponedeljak. Vjeruje da mu je upravo to drvo spasilo život.

"Da je bio direktan udar, vjerovatno ne bih bio ovdje danas. Imam sreće što je drvo bilo tu", rekao je.

Šarki, koji vodi kompaniju za košenje travnjaka, čistio je korov u komšijinom dvorištu. Vidio je da se oluja približava, ali je mislio da ima dovoljno vremena prije nego što uđe u kuću.

"Vidio sam da se oluja približava; bilo je grmljavine i munja, pa sam mislio da imam vremena. Bio sam prilično siguran da mogu završiti jer imamo sirenu koja se oglašava kada ima munja, a još se nije oglasila", rekao je Šarki.

Odjednom, bio je nesposoban da se pomijera.

"Nisam mogao da pomjerim nijedan dio tijela... osjećaj je bio kao statički elektricitet na tijelu... sve je trnulo kao kada vam ruke i noge utrnu", rekao je.

Čedvik Smit, hirurg za traume i opekotine, upozorio je na teške posljedice koje udar groma može imati.

"Može biti smrtonosno; može izazvati srčanu aritmiju zbog koje je potrebna defibrilacija. Može izazvati nervne probleme, opekotine i probleme sa vidom kasnije", rekao je Smit.

Šarki se oporavlja sa roditeljima pored sebe i kaže da je odlučan da se vrati na posao.

"Bila je to potpuna slučajnost. Šansa da vas udari grom je jedan prema milion, i nije 100% da ćete preživjeti. Srećom, to drvo je bilo tu, i imam sreće što sam živ", zaključio je tinejdžer, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana