Mladi zbog neznanja rizikuju život

Anita Janković Rečević
Mladi zbog neznanja rizikuju život

BANjALUKA - Polno prenosive bolesti uzimaju sve više maha u svijetu, ali i u BiH, što je u znatnoj mjeri posljedica rizičnog ponašanja mladića i djevojaka koji paušalne informacije o seksualnosti mahom dobijaju na internetu, a problem se prema riječima stručnjaka može riješiti uvođenjem predmeta o seksualnom obrazovanju u osnovne i srednje škole.

Uprkos činjenici da adekvatno seksualno obrazovanje štiti mlade, ali i društvo u cjelini jer garantuje zdravu populaciju, djeca u obrazovnim ustanovama u BiH o navedenim temama uče malo ili nimalo.

Da mladi nisu adekvatno upoznati o značaju reproduktivnog zdravlja, kontracepciji i rizičnim infekcijama pokazalo je istraživanje koje je sprovela laboratorija društvenih inovacija “Proeduka” i banjalučki psiholog Srđan Puhalo.

Anketiranje u kojem je učestvovalo 1.072 mladih od 15 do 30 godina pokazalo je da mladići i djevojke u prosjeku prvi seksualni odnos imaju sa 18,5 godina, a tek trećina ispitanika je kazala da koristi kontracepciju.

Istraživanje je pokazalo da je svaki četvrti ispitanik imao neobavezan seks te da je fizički pokušaj ostvarivanja odnosa protiv njihove volje iskusilo čak 15,8 mladih, dok je 6,3 ispitanika navelo da su drugi od njih tražili seksualne usluge za pomoć u vezi sa školskim, fakultetskim ili radnim obavezama.

Prosječna ocjena tokom procjene znanja mladih o polno prenosivim bolestima i kontracepciji iznosi svega 5,8 od mogućih deset, a svega polovina ispitanih znalo je da hormonska kontracepcija ne štiti od polnih bolesti. Informacije o seksualnosti putem internet portala prikuplja više od 64,5 odsto mladi, a svega 8,89 odsto njih o tome razgovara sa roditeljima. Nešto više od 11 odsto anketiranih kazalo je da određena saznanja dobija tokom nastave u školi.

Puhalo smatra da su podaci dobijeni istraživanjem poražavajući.

- Iz takvog ponašanja se nameću brojne opasnosti. Internet nije relevantan izvor i na društvu je da nađe način i pruži im znanje koje je adekvatno i primjereno njihovim godinama što bi trebalo da se uradi uvođenjem predmeta u škole - rekao je Puhalo i dodao da bi se kroz kvalitetnu edukaciju smanjio broj oboljelih, kao i maloljetničkih trudnoća.

S tim je saglasan i specijalista ginekologije i akušerstva Milovan Milić, navodeći da je sifilis danas na prvom mjestu kada je riječ o seksualno prenosivim bolestima u svijetu što je ranije bila rijetkost.

- Na drugom mjestu je HIV, potom hepatitis B i C te klamidijska infekcija i sve one uzimaju ogromnog maha, a najveći problem jeste to što uglavnom nemaju simptome i otkrivaju se slučajno. Mladi moraju znati kako da se zaštite. Jedan kondom koji danas nije skup sprečava mnogo toga, dok je na primjer liječenje sifilisa izuzetno skupo naročito kada se sa zaražene trudnice prenese na plod - naveo je Milić.

HPV vakcina

Milovan Milić kaže da se vakcina protiv  humanog papiloma virusa u svijetu koristi 30 godina, ali da su građani Srpske i dalje skeptični prema toj vrsti imunizacije.

- Nema dana da me neko ne pozove i pita za mišljenje da li da vakciniše svoju djecu. U Australiji, zahvaljujući vakcini, uopšte nema karcinoma grlića materice. I uprkos takvim činjenicama kod nas je postotak vakcinisanih djevojčica i dječaka zanemariv - dodao je Milić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana