Mladi zapadnog Balkana vjeruju u viziju EU

Srna
Mladi zapadnog Balkana vjeruju u viziju EU

SARAJEVO - Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu istakla je da je vizija koju mladi imaju o EU i Evropi ona koja omogućava slobodu putovanja, rada i školovanja i ekonomskog napretka, te dodala da su to vrijednosti koje su sadržane i u Ugovoru o EU.

Prema njenim riječima, zapadni Balkan pun je mladih žena i muškaraca sa idejama, bistrih, talentovanih, koji govore nekoliko jezika, hrabrih i samouvjerenih, vrhunskih u sportu i umjetnosti.

Ističući da mladi zapadnog Balkana nisu siromašni rođaci Evropljana, Bregu je rekla da treba hitno razmotriti, obnoviti, i ponovo stvoriti stvarnost s kojom bi oni željeli da se nose, saopšteno je iz RCC-a.

Ona je podsjetila da 70 odsto građana zapadnog Balkana u dobi između 18 i 24 godine vjeruje da bi članstvo u EU bilo dobro za njihove ekonomije, što je mnogo više u odnosu na ostale starosne grupe.

Prema njenim riječima, Balkan je iskusio Evropu i Evropljane u najboljim i najgorim vremenima, ali ovih dana nedostaje veza između energije iz procesa evropske integracije zapadnog Balkana i postojećih očekivanja.

Bregu je izrazila uvjerenje da je ideja razboritih političara i aktivista iz koje je rođena EU, neophodna za pomirenje sukobljenih zemalja, uspostavljanje saradnje i stabilnosti bez potpirivanja vatre i podsticanja nesloge među susjednim zemljama, kao i umjetnost življenja sa drugima, najbolji poziv koji treba istrajno njegovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana