Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske: U Fondu nema nezamjenjivih

Dragana Orlović
Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske: U Fondu nema nezamjenjivih

Niko nije nezamjenjiv, a realizacija usvjenih planova trajna je obaveza svih zaposlenih u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske. Kolegijum direktora Fonda PIO prati i analizira ostvarenje planova i ciljeva te shodno potrebama donosi poslovne odluke.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Fonda PIO Mladen Milić, koji je podsjetio da je filijala u Bijeljini lani iz određenih personalnih razloga i nedovoljno dobrog rukovođenja ostvarila rezultate, kojima ni on, kao direktor, nije bio zadovoljan.

 - Odmah po najavi da će neodgovorni pojedinci biti sankcionisani, uslijedilo je “buđenje” rukovodstva bijeljinske filijale i rezultati su u iduća tri mjeseca dostigli plan. Bivši rukovodilac filijale Bijeljina je krajem prošlog mjeseca ispunio uslove za starosnu penziju, tako da sada imamo mladog rukovodioca koji je unio dodatnu svježinu i posvetio značajnu pažnju timskom radu i međuljudskim odnosima, koji su uz stručnost i znanje ključni preduslov za uspješan rad - rekao je Milić.

GLAS: Šta donose izmjene Zakona o PIO, prema kojima će pravo na porodičnu penziju imati članovi porodice umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uslove za invalidsku ili starosnu penziju?

MILIĆ: Ovom izmjenom ispravlja se jedna nelogičnost koja je, nažalost, nekoliko desetina porodica ostavila bez prava na porodičnu penziju iza preminulog. Pozivam sve podnosioce čiji su zahtjevi za porodičnu penziju odbijeni, da po stupanju na snagu izmjena i dopuna zakona, ponovo podnesu te zahtjeve da bi ostvarili svoja prava.

GLAS: Fond je u proteklih šest mjeseci zabilježio rekordan prihod od doprinosa. Očekujete li da će taj trend rasta biti nastavljen?

MILIĆ: Mjere koje je Vlada RS donosila u prethodnom periodu su pokazale opravdanost kroz više parametara, a između ostalog i po rastu prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. U ovoj godini bilježimo rekordan prihod po osnovu doprinosa od 484 miliona KM, što je za 47,7 miliona ili 10,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ne vidim nijedan razlog, izuzev pogoršanja situacije kada je riječ o kovidu, da do kraja godine može zaustaviti ovaj pozitivan trend rasta.

GLAS: Fond PIO RS izgubio je u proteklih deceniju i po čak 1,33 milijarde KM za isplate penzija u FBiH. Kako riješiti taj problem?

MILIĆ: Ova pravna borba Fonda traje od 2005. godine i do sada je na sceni neviđena opstrukcija od strane neodgovornih pojedinaca i cijelih vijeća u pravosuđu FBiH i BiH koji se oglašavaju nenadležnim ili jednostavno oglušuju o naše podneske i tužbe. Već deset godina govorim i apsolutno stojim iza svojih stavova da je pitanje čisto političko i da Vlada FBiH jednostavno ne želi i neće da sprovede presude čak i Evropskog suda za ljudska prava. Nažalost na sceni je neviđena diskriminacija, koja ide čak dotle da se u zakonu uslovljava preuzimanje na isplatu sa povratkom i trajnim življenjem na području FBiH. Takvo zakonsko rješenje je nezamislivo bilo gdje u svijetu, osim u FBiH, gdje je nažalost u primjeni. Fond i Republika Srpska su preuzeli 1992. godine na isplatu 59.000 penzionera koji su svoje pravo ostvarili na teritoriji današnje FBiH, u momentu podnošenja tužbe bilo ih je u životu 38.000, a danas ih je ispod deset hiljada i svakim danom sve ih je manje. Očigledno je cilj FBiH da priroda učini svoje i da preostali korisnici preminu.

Jubilej

GLAS: Fond PIO iduće godine obilježava 30 godina postojanja. Koji su prioriteti u daljem radu?

MILIĆ: Naši prioriteti su stalno ažuriranje baza podataka, smanjenje broja neriješenih zahtjeva, poboljšanje strukture korisnika prava, starosne i kvalifikacione strukture zaposlenih. U prethodnih deset godina, koliko sam na čelu ovog fonda, rezultati nisu izostajali, a neće ni ubuduće, zahvaljujući dobro organizovanom timskom radu svih zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana