Mještani Berkovića i Ljubinja sabiraju štetu, pomoć stiže sa svih strana

Milijana Latinović
Foto: Branko Ivanišević

LjUBINjE, BERKOVIĆI - Strah i zebnja okovali su srca mještana u Berkovićima, Ljubinju i širom Hercegovine jer na tom području tlo podrhtava i dan i noć, a oni sabiraju štetu na svojim objektima uzdajući se u pomoć koju najavljuju kako sa republičkog nivoa, tako i iz susjednih opština i gradova.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru pogodio je u petak Hercegovinu, a osjetio se širom BiH, regiona, Slovenije i Italije.

Mještanka Berkovića Nada Milošević ispričala je za "Glas Srpske" da ni sama nije bila svjesna šta se događa kada je sve oko nje počelo da se trese.

- Bilo je stravično. Sve se rušilo po kući, staklo, malter... Nestalo je struje. Puzeći sam izašla iz kuće. Komšije su već bile napolju - ispričala je Nada koja od petka uveče boravi kod komšija jer kuća u kojoj je stanovala nakon što je izbjegla iz Stoca, nije bezbjedna. I minut, dva prije našeg razgovora, dodala je, tlo se treslo, slabijim intenzitetom, ali dovoljno jako da probudi nemir u čovjeku.

U ovoj lokalnoj zajednici, prema posljednjim procjenama, oštećeno je oko 120 objekata. Načelnik Berkovića Nenad Abramović rekao je "Glasu" da se situacija mijenja iz časa u čas.

- Zemljotres koji se dogodio na Vaskrs iako nešto slabijeg intenziteta dodatno je uništio prethodno načete objekte. Sabiramo štetu i tražimo alternativni smještaj za porodice koje su morale iseliti iz kuća. Da nesreća bude veća, to su izbjegličke porodice - rekao je Abramović, dodajući da se već može reći da se šteta mjeri stotinama hiljada maraka.

Prvi čovjek Berkovića istakao je da su ga odmah nakon zemljotresa pozvali i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković kazavši da ova opština može da računa na pomoć, koja  stiže i iz Istočnog Sarajeva.

S obzirom na stalno podrhtavanje tla, od sutra će i osnovci i srednjoškolci u Berkovićima lekcije savladavati onlajn, a do kraja sedmice neće raditi ni vrtić. Na onlajn nastavu će i đaci u Ljubinju, a  tu lokalnu zajednicu danas je obišao premijer Radovan Višković. On je najavio da sutra u tu opštinu stiže stručni tim iz Republičke direkcije za obnovu i gradnju da procjeni štetu nastalu od zemljotresa.

- Pomoći ćemo svima u skladu sa mogućnostima - rekao je Višković i dodao da će, ukoliko se procijeni da zgrada opštine nije za upotrebu, Vlada za ove namjene u upotrebu staviti lokalni hotel koji je u njenom vlasništvu.

Višković je rekao da je, prema procjeni, Ljubinje pretrpjelo veću štetu od zemljotresa u odnosu na ostale lokalne zajednice, ali i da nijedna neće biti zanemarena.

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić rekao je da je podrška republičkih institucija najvažnija, te podsjetio i na obećanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Ljubinje dobiti 500.000 KM.

Štetu sabiraju i Bilećani, a zbog oštećenja na kućama u pojedinim selima neke porodice su otišle kod rodbine i prijatelja.

Stolac

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković proglasio je stanje prirodne nesreće, nakon nekoliko zemljotresa koji su pogodili Hercegovinu u kojim je poginula Elmira Sefo iz ove opštine. Iz Operetivnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona saopšteno je da je na području Stoca do sada 90 građana prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima- stanovima i porodičnim kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana