Mitrović: Maksimalno smo posvećeni očuvanju Srpske

G.S.
Mitrović: Maksimalno smo posvećeni očuvanju Srpske

Sve aktivnosti Ruskog Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva - IPPO, odjeljenje u Republici Srpskoj, kao i predhodnih godina, biće usmjerene na očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda i pravoslavne vjere, rekao je predsjednik ovog odjeljenja sveštenik Miladin Mitrović.

- Pritisci međunarodne zajednice sa kojima se danas susrećemo obavezuju nas da budemo maksimalno posvećeni očuvanju Republike Srpske, njenog teritorijalnog integriteta i prava na opstanak našeg naroda - rekao je Mitrović na godišnjoj skupštini IPPO, koja je održana u manastiru Osovica kod Srpca.

On je naveo da je glavno opredjeljenje društva usmjereno na strateško partnerstvo sa Ruskom Federacijom i saradnju u svim oblastima društveno-političkog i duhovno-kulturnog života dva bratska naroda, saopšteno je iz ove organizacije.

Na skupštini je posebno naglašena pozitivna saradnja ovoga društva sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, koje na čelu sa ministrom Duškom Milunovićem daje veliki doprinos da se kroz različite aktivnosti očuva kultura sjećanja na učešće ruskih dobrovoljaca u odbrambeno-otadžbinskom ratu i njihov doprinos u stvaranju Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju prošlogodišnje aktivnosti IPPO, Mitrović je posebno istakao manifestaciju "Dani Republike Srpske" u Ruskoj Federaciji u okviru koje je IPPO dao svoj doprinos kroz brojne susrete i manifestacije u kojima je Srpska predstavljena u Moskvi, Njižnjem Novgorodu, Prvomajsku i Sočiju.

On je istako da su institucionalni susreti ministara Petra Đokića i Duška Milunovića, kao i nastup eparhijskog hora "Jedinstvo" i delegacije IPPO iz Banjaluke osnažili i dodatno otvorili brojne mogućnosti za saradnju.

- Donesena je ključna odluka da se proces saradnje poboljša aktivnijim povezivanjem regiona i gradova iz Republike Srpske i Ruske Federacije - rekao je Mitrović i najavio bratimljenje nekoliko gradova Ruske Fderacije i Republike Srpske već u ovoj godini.

Mitrović je najavio da će 12. aprila u Višegrad na obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca doputovati delegacija gradske administracije Njižnjeg Novgoroda, državnog ruskog univeriteta i Privredne komore ove oblasti.

"Ovo je dan kada se na poseban način njeguje kultura sjećanja na učešće ruskih dobrovoljaca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i njihov doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske", rekao je Mitrović.

Govoreći o novonastaloj situaciji u Ukrajini, Mitrović je rekao da žale zbog sukoba između dva bratska naroda - ruskog i ukrajinskog i da vjeruju da će novonastala situacija u što skorijem vremenu biti okončana, kako bi se izbjegle veće žrtve i stradanja.

Mitrović je istakao da je stav Društva da Rusija nije napala Ukrajinu, već da je riječ o borbi protiv NATO-a koji je, kako kaže, okupirao Ukrajinu i svojom agresivnom politikom posljednjih nekoliko decenija čini sve da što više udalji ukrajinski i ruski narod i da kroz politiku dvostrukih standarda pokuša da uvuče Ukrajinu u evroatlansku alijansu, što je neprihvatljivo za Rusiju, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana