Mitropolit podržao inicijativu načelnika opštine Sokolac

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO- Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom podržao je inicijativu načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice da se na objektu zgrade Mitropolije u ovoj lokalnoj zajednici postavi spomen-ploča koja će zauvijek podsjećati na značajne odluke za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod.

"Mi ne možemo, a da ne izrazimo našu zahvalnost i blagodarnost, kako opštini Sokolac, tako i Republici Srpskoj što su u najtežem trenutku za našu Mitropoliju sve učinili i doprinijeli da se u Sokocu obezbijedi alternativno sjedište mitropolita dabrobosanskog, koje je usljed rata trebalo riješiti", ističe se u dopisu koje je mitropolit Hrizostom uputio načleniku opštine Sokolac.

Mitropolit Hrizostom je naglasio da Mitropolija dabrobosanska pozdravlja sve odluke Skupštine opštine Sokolac, donesene na prijedlog načelnika, o kulturi sjećanja i poštovanja svih institucija osnovanih na području ove lokalne zajednice a koje su od značaja za Republiku Srpsku i Srpsku pravoslavnu crkvu - Mitropoliju dabrobosansku.

"Posebno smo srećni i zadovoljni odlukom Skupštine opštine Sokolac da se spomen-groblje preimenuje u 'Novi Zejtinlik'. Drago nam je ako smo našim sugestijama doprinijeli tom poboljšanju identiteta imena, odnosno naziva spomen-groblja", dodaje se u dopisu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica nedavno je pokrenuo proceduru za usvajanje "Inicijative za njegovanje kulture sjećanja na nastanak institucija i ustanova Republike Srpske u Sokocu" u kojoj je, između ostalog, bila predviđeno i da se umjesto nezvaničnog naziva vojničkog groblja "Mali Zejtinlik" koristi naziv Srpsko vojničko spomen-groblje "Novi Zejtinlik".

U Inicijativi se navodi da će opštinska uprava posebnu pažnju posvetiti obilježavanju svih mjesta na kojima su nastale institucije i ustanove Republike Srpske na području opštine Sokolac da bi ih sačuvali od zaborava i ukazali na ulogu i značaj Sokoca u stvaranju Republike Srpske.

"Nedovoljno, ili bolje reći nikako se ne govori i ne ističe značaj opštine Sokolac za stvaranje Republike Srpske, odnosno institucija i državnih atributa Republike Srpske, kao i na ulogu u formiranju Srpske autonomne oblasti Romanija/Romanija-Birač kao preteče Republike Srpske. Mi smo dužni da gradimo kulturu sjećanja, kako bi od zaborava sačuvali, nove generacije učili, a turistima predstavili kako, kada i gdje su nastale institucije i ustanove Republike Srpske", istakao je Bjelica.

Ovom inicijativom traži se od grada Istočno Sarajevo, predsjednika Republike, Vlade Srpske, javnih preduzeća i ustanova da podrže izgradnju spomenika ljekarima Vojne bolnice Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, spomen-obilježja u znak sjećanje na prvu smotru i nastanak Policije Republike Srpske, postavljanje mermerne ploče na zgradi Pošte u Sokocu u znak sjećanja na nastanak i osnivanje Pošta Srpske, zatim mermerne ploče u znak sjećanja na uspostavljanje službe platnog prometa i Narodne banke Republike Srpske i mermerne ploče kao podsjetnika na sjedište Mitropolije dabrobosanske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana