Mitropolit Hrizostom: Vrijeme posta prilika za duhovnu obnovu

Srna
Mitropolit Hrizostom: Vrijeme posta prilika za duhovnu obnovu

SOKOLAC - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svete Trojice u Ozerkovićima povodom praznika Teodorove subote i prve nedjelje Vaskršnjeg posta, za koji je istakao da je prilika za duhovnu obnovu kroz molitvu, podvig i pokajanje i razmišljanja o cilju postojanja.

Mitropolit Hrizostom je naglasio da put posta i molitve, pokajanja i preobraženja čovjeka jeste najvažniji put ljudske borbe protiv zla.

“Teodorova subota je veoma bitna da vjernici razmišljaju o tome kako je Bog spasao ljude malog grada od oskrnavljenja, koje je vrlo opasno. Zato je borba protiv oskrnavljenja čovjeka vrlo bitna u današnje vrijeme kada nam se nudi da budemo nedostojni Boga i njegove slave. Zato je ovo vrijeme našeg posta i molitve vrijeme našeg duhovnog razmišljanja o cilju našeg postojanja, našeg osvećenja i ujedinjenja sa Bogom u tajni spasenja kroz vaskrsenje”, poručio je mitropolit Hrizostom u obraćanju vjernicima.

NJegovo visokopreosveštenstvo je naveo da su cilj i smisao posta postizanje vrline i svetosti, jer kroz post i molitvu, kroz podvig i pokajanje čovjek postaje sveto biće.

“Ovo je za svakog od nas veliki blagoslov i prilika da sebe duhovno obnovimo kroz post, molitvu, podvig i pokajanje, što sve ide zajedno i jedno bez drugog ne mogu”, napomenuo je mitropolit Hrizostom.

Navodeći da je u toku Časni ili Veliki post, u slavu Gospoda, mitropolit Hrizostom je podsjetio da je Crkva propisala pravila i propise posta, molitvu i uzdržanje kao pripremu za zajednicu sa Hristom u tajni vaskrsenja.

“Crkva je i stavila u pripise šta hrišćani smiju, a šta ne smiju da jedu i rade u vrijeme posta da bi taj post bio kompletan, čist, savršen, da bi se naša molitva i pokajanje uklopili u sve crkveno što je propisano”, dodao je mitropolit Hrizostom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana