Mitropolit Hrizostom: Srpski narod se uvijek trudio da ima čvrstu vjeru

Srna
Mitropolit Hrizostom: Srpski narod se uvijek trudio da ima čvrstu vjeru

SOKOLAC - Opština Sokolac danas proslavlja slavu opštine - Ilindan, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je istakao da se srpski narod uvijek trudio da bude čvrst, postojan u vjeri, čak i kada strada.

"Mi kao srpski narod uvijek smo se trudili, svako na svoj način, da pomalo budemo po blagodati Božijoj, da imamo čvrstu vjeru, postojanu, čak i onda kada stradamo", istakao je mitropolit Hrizostom u besjedi poslije liturgije u Crkvi Svetog proproka Ilije na Sokocu.

Mitropolit je naglasio da Svetog proroka Iliju slave svi narodi svjeta, a ne samo hrišćani, kao i da mu je srpski narod podigao brojne crkve upravo zbog njegove velike vjere i čvrstine karaktera. Povodom opštinske slave dodijeljena su i priznanja ove lokalne zajednice, a najveće - Povelja opštine Sokolac sinoć je uručena ministru finansija Republike Srpske Zori Vidović, dok je na današnjoj svečanosti dodijeljeno još 15 priznanja zaslužnim građanima.

Direktor "Elektrodistribucije" Pale Aco Stanišić, jedan od dobitnika Zlatne plakete opštine Sokolac, kaže da mu priznanje znači mnogo ali i ističe da ne pripada samo njemu, već i matičnom preduzeću iz Trebinja, od koga su dobili saglasnost da u obnovu niskonaponske mreže i u saniranje objekata na Sokocu u prethodne dvije godine ulože više od milion KM.

On je istakao da ovo priznanje pripada i upravi "Elektrodistribucije" Pale, a posebno vrijednim radnicima Terenske jedinice Sokolac sa upravnikom Srđanom Kneževićem, koji su dali ogroman doprinos da bi sve bilo realizovano. Načelnik opštine Milovan Bjelica istakao je da je između dvije slave opštine završena realizacija projekta sveobuhvatnog rješavanja vodosnabdijevanja i otpadnih voda, kao i dva stambena objekta sa 64 stana, te asfaltirani putevi u svim novim sokolačkim naseljima.

Prema njegovim riječima, Sokolac je ušao u realizaciju projekata "Sokolov grad", a razgovarano je i sa investitorima iz Njemačke i Srbije o izgradnji solarne elektrane na području opštine. "Imamo u planu da uspostavimo poslovnu slobodnu zonu na Sokocu i da gradimo još dvije stambene zgrade po projektu CEB dva za šezdesetak porodica koje još nisu stambeno obezbijeđene", naveo je Bjelica.

Svečanosti su danas prisustvovali potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević, predstavnici grada Istočno Sarajevo, Matice srpske iz Novog Sada, načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije, predstavnici javnih preduzeća, ustanova i organizacija proisteklih iz proteklog rata, akademik Novo Pržulj i dekan Šumarskog fakulteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana