Mitropolit Hrizostom osveštao novoizgrađeni hram kod Sokoca

Srna
Foto: Srna

SOKOLAC - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas u Žljebovima kod Sokoca novoizgrađeni hram posvećen Svetom apostolu Tomi, a potom služio Svetu arhijerejsku liturgiju u prisustvu velikog broja vjernika.

Mitropolit dabrobosanski podijelio je veliku radost sa vjernicima zbog završetka izgradnje crkve u Žljebovima koju je, kako kaže, zbog njene ljepote nazvao Cvijet Romanije, jer je ukras ove planine.

Vladika Hrizostom je naglasio da je želio da ukrasi Romaniju crkvama i svetinjama Božijim nakon što je primijetio da pored puteva nema hramova koji su veliki znak i identifikacija ko živi na ovim prostorima i koje je vjere.

Mitropolit dabrobosanski je naveo da je današnjim osveštanjem crkve u Žljebovima ostvarena želja donatorke zemljišta za izgradnju hrama mještanke LJube Tošić u spomen na njenu porodicu, preminulog sina Miodraga i supruga Ilije.

“Crkva Božija je naša zajednička kuća. Svi mi imamo svoje porodične kuće, ali crkva je naše mjesto okupljanja na kojem su svi jednaki i ravnopravni. Sada imate kuću molitve, crkvu Božiju nakon više od 2.000 godina”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Vladika Hrizostom je u obraćanju vjernicima najavio da će u porti ove crkve biti izgrađen Svetosavski dom u kome će se mještani ovog kraja sastajati na Božić, Vaskrs, Svetog Savu i druge crkvene praznike.

Mitropolit dabrobosanski uručio je Zlatni orden sveštenomučenika Petra mitropolita dabrobosanskog Luki Đurkoviću iz Sokoca, potomku donatora zemljišta na kome je izgrađen ovaj hram i proglasio ga vječnim kumom ove crkve.

Za dobrotvore novoosveštanog Hrama Svetog apostola Tome proglašeni su gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, privrednici Brane Vitomir i Bojo Borovina sa Sokoca, a arhijerejska pohvalnica uručena je protojereju-stavroforu Iliji Čupiću, privremenom parohu Parohije prve Sokolačke.

Predsjednik organizacionog odbora za osveštanje hrama u Žljebovima Momir Tošić rekao je Srni da je današnji dan jedan od najvećih praznika u ovom kraju jer je osveštan novoizgrađeni hram i mještani su dočekali mitropolita Hrizostoma u Žljebovima zajedno sa žiteljima okolnih sela.

“Poslije osveštanja temelja 2020. godine, na zemljištu koje je crkvi poklonila porodica Ilije Tošića danas imamo našu prelijepu Crkvu Svetog apostola Tome u kojoj ćemo se sabirati i nova pokoljenja ohrabriti da se vraćaju zavičaju, gđe ćemo zajedno obilježavati naše velike praznike”, istakao je Tošić.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog apostola Tomu, praznik u narodu poznat kao Tomindan. Sveti apostol Toma bio je jedan od dvanaestorice prvoapostola Hristovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana