Mitorić: Srbi su svjesni žrtve koju je car Nikolaj za njih podnio

GS
Foto: IPPO

BANjALUKA - Služenjem svete liturgije i molebana u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Obilićevu u Banjaluci i polaganjem vijenaca na spomniku Svetog cara Nikolaja drugog, obilježen je praznik Svetih carskih mučenika Romanovih.

Predsjednik Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva Republike Srpske sveštenik Miladin Mitrović rekao je da je dan mučeničkog stradanja svete porodice, ujedno i dan njihovog svetiteljskog proslavljanja u Pravoslavnoj crkvi.

„Očuvanjem kulture sjećanja na svete carske mučenike, mi, u suštini, čuvamo od zaborava sjećanja na žrtveni podvig cara Nikolaja Romanova koji je, zbog opstanka srpskog naroda ušao u Prvi svjetski rat protiv austrougarskih okupatora“, podsjetio je Mitrović.

On je ocijenio da činjenicu da Srbi danas imaju visoko podignutu svijest o nezamjenjivoj ulozi ruskog cara u očuvanju srpskog naroda u jednom teškom i sudbonosnom trenutku njegove istorije, svjedoči i gradnja srpsko-ruskog centra i hrama u Banjaluci.

„Rusko-srpski centar gradimo u slavu svete carske porodice. Centar je svaki dan, na našu radost, sve vidljiviji jer su radovi posljednjiih mjeseci intenzivirani“, dodao je Mitrović izrazivši nadu da će se sadašnjim tempom izgradnja i nastaviti.

On je naglasio da je zasluge za to pripadaju njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu pod čijim rukovodstvom se čitav projekat i odvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana