Misija OEBS-a: Poštovanje drugih mora biti zaštićeno

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

SARAJEVO - Misija OEBS-a u BiH saopštila je da poštovanje drugih, nezavisno od njihove vjerske, kulturne ili etničke pripadnosti ili orijentacije, mora biti zaštićeno od svih, u interesu svih. Iz Misije OEBS-a navode da su ozbiljno zabrinuti zbog nedavnih incidenata koji su se desili u Janji, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, na Ilidži, u Foči, Doboju i Bužimu, te pozivaju nadležne organe da ih istraže.

"Misija ovim putem želi da pohvali početne istražne korake koje su preduzele pojedine strukture za sprovođenje zakona u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom", navodi se u saopštenju. Iz OEBS-a su pozvali organe vlasti na drugim lokacijama gdje su se desili incidenti da preduzmu iste korake bez odlaganja.

Misija OEBS-a upozorila je na sve aktivnosti koje "nose sa sobom potencijal da prouzrokuju konflikt i dovedu do destabilizacije mira i bezbjednosti u BiH". "Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od pojedinih zvaničnika u BiH, uključujući u Republici Srpskoj u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata", navodi se u saopštenju. Iz OEBS-a su dodali da izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, nezavisno od njihovog porijekla, da odbace retoriku podjela, te budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promovišu konstruktivan dijalog.

"Pozdravljamo osude ovih incidenata od nekoliko visokih političkih i vjerskih zvaničnika, te predstavnika civilnog društva širom zemlje, kao i mnoge javne izraze podrške za one koji su bili meta ovih incidenata", naglašava se u saopštenju. Iz OEBS-a su naveli da se na taj način šalje jasan signal nulte tolerancije i pomaže vraćanju povjerenja u institucije i vladavinu prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana