Mišić: Sačiniti pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate

Srna
Mišić: Sačiniti pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate

BANjALUKA - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ocijenila je izuzetno značajnim što su kvalitetno sačinjene izmjene i dopune Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak, te izmjene i dopune Zakona o doprinosima Republike Srpske, ali smatra neophodnim da se sačini pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate i obrazac platne liste.

Mišićeva je navela da će, nakon što bude sačinjeni pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate i obrazac platne liste, kontrolni organi imati ujednačenu praksu prilikom kontrole primjene ovih zakona.

-Sigurno je da postoje savjesni poslodavci, ali je od izuzetnog značaja da radnici znaju svoja prava i da budu sindikalno organizovani. Nakon donošenja podzakonskih akata za radnike koji utvrde nepravilnosti neće biti sudovanja, nego samo izvršenje obaveza - rekla je Mišićeva danas u Banjaluci.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić navela je da bi ovi podzakonski akti mogli biti usvojeni do kraja februara.

-Radnici moraju znati svoja prava, jer naknade na platu ne smiju biti njen dio - rekla je Vasićeva.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske Persa Paić i Momčilo Đekanović iz Poreske uprave smatraju da će izmjene ovih zakonskih rješenja i usvajanje podzakonskih akata kvalitetnije uticati na kontrolu poslodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana