Ministarstvo zdravlja zatražilo od fočanske bolnice izvještaj o povredi novorođenčeta

GS
Ministarstvo zdravlja zatražilo od fočanske bolnice izvještaj o povredi novorođenčeta

BANjALUKA – U Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekli su danas da izražavaju žaljenje zbog neželjenog događaja u Univerzitetskoj bolnica Foča te je zatražilo je izvještaj ove zdravstvene ustanove.

"Glasu Srpske" juče je potvrđeno da je policija pokrenula istragu po prijavi protiv ljekara Univerzitetske bolnice u Foči zbog sumnje da je u bolnici povrijeđeno novorođenče. Prema nezvaničnim informacijama beba je ispala medicinskim radnicima tokom poroda i zadobila je povrede glave.

-Kao što je i poznato, postupak utvrđivanja okolnosti pod kojima se, nažalost, ovaj događaj desio već je pokrenut kod nadležnih pravosudnih organa, a zdravstvena ustanova se stavila na raspolaganje i dostupnost oko utvrđivanja činjenica – rekli su za Srpskainfo u Ministarstvu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je Srni da je u Univerzitetskoj bolnici u Foči pokrenut interni postupak utvrđivanja svih okolnosti oko incidenta koji se desio kada je novorođenče prilikom porođaja palo na pod, te poručio da donošenje zaključaka o ovom treba prepustiti nadležnim institucijama.

Šeranić je izrazio žaljenje zbog nesrećnog slučaja koji se dogodio u porodilištu ove zdravstvene ustanove, te istakao da je najvažnije da beba bude dobro.

-Prema informacijama koje imam od ljekara u Foči, beba je za sada dobro i njeno zdravstveno stanje će se pratiti i dalje -rekao je Šeranić.

On je naveo da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi pokrenut interni postupak utvrđivanja svih okolnosti oko incidenta, te zamolio građane da se uzdrže od zaključaka i širenja neprovjerenih informacija.

-Zamolio bih i da se o ovom slučaju ne donose određeni sudovi, naročito po društvenim mrežama, na osnovu neprovjerenih informacija i da građani svako pojedinačno kroje svoju istinu - rekao je Šeranić.

On smatra da je potrebno da zaključke donose institucije koje su nadležne za to.

-Zdravstveni radnici u većini slučajeva rade težak i odgovoran posao, te molim da zaključke donose oni koji su za to nadležni - rekao je Šeranić.

Ministarstvo apeluje na sve, a naročito na one koji ostavljaju komentare na društvenim mrežama, medije i javnost da ne dijele neprovjerene informacije plasirane posredstvom društvenih mreža, pogotovo o zdravstvenom stanju djeteta, niti da donose zaključke, kvalifikacije i presude zdravstvenim radnicima mimo zvaničnih organa.

U Univerzitetskoj bolnici u Foči je pokrenut interni postupak utvrđivanja svih okolnosti oko incidenta koji se desio u toj ustanovi, kada je novorođenče prilikom poroda palo na pod.

U Bolnici ističu da zbog istrage ne mogu iznositi više podataka o stanju bebe, ali da stoje na raspolaganju kao ustanova svim nadležnim organima koji istražuju ovaj događaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana