Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite: Završene isplate pomoći za grijanje posredstvom banaka

Srna
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite: Završene isplate pomoći za grijanje posredstvom banaka

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske završilo je isplate pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva posredstvom banaka, a u toku naredne sedmice biće nastavljena isplata poštom.

Isplate putem banaka izvršene su za korisnike kod kojih su podaci o bankovnim računima ažurni, a prema spiskovima centara za socijalni rad, Javnog fonda đečije zaštite, te rezultatima javnog poziva za dođelu ove pomoći, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Uslijediće isplata poštom za korisnike koji svoja redovna prava ostvaruju posredstvom “Pošta Srpske”, kao i za one kod kojih su podaci o bankovnim računima bili neažurni ili nepotpuni, zbog čega im prethodno nisu mogle biti izvršene uplate posredstvom banaka.

Iz Ministarstva navode da finansijska pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosi 476 KM, a ova pomoć biće isplaćena za oko 17.900 korisnika.

Resorno ministarstvo je zaduženo za isplatu pomoći za grijanje za tri kategorije energetski siromašnih potrošača - korisnike prava na novčanu pomoć po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite, korisnike prava na dodatak na đecu po osnovu zakona kojim se uređuje oblast đečije zaštite, te lica starija od 65 godina pod uslovima propisanim odlukom Vlade Srpske o načinu realizacije paketa podrške energetski siromašnim potrošačima.

Riječ je o licima koja su se našla na utvrđenom spisku korisnika nakon sprovedene procedure javnog poziva.

U saopštenju se navodi da je riječ o paketu energetske podrške energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima kroz dođelu finansijske pomoći za troškove grijanja iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA tri za ovu godinu.

Pomoć se dijeli s ciljem ublažavanja posljedica negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize.

Finansijska pomoć se dođeljuje po domaćinstvu, odnosno jednom članu domaćinstva koji ispunjava uslove, a kriterijumi za realizaciju paketa pomoći usaglašavani su sa donatorom i prilagođavani zahtjevima i raspoloživim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana