Ministarstvo za prostorno uređenje i UNDP: Fokus na projektima prilagođavanja ekstremnim klimatskim uslovima

Srna
Foto: srna

BANjALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je sa predstavnicima Regionalne kancelarije UNDP-a u Istanbulu dogovorena finalizacija projekata prilagođavanja ekstremnim klimatskim uslovima i unapređenje rada zaštićenih područja, koje UNDP u BiH finansira sa 17 miliona dolara bespovratnih sredstava.

Golićeva je navela da su UNDP i Ministarstvo za prostrorno uređenje dogovorili dalju saradnju na izradi Petog nacionalnog izvještaja o klimatskim promjenama, koji će biti finansiran iz međunarodnih donatorskih sredstava, saopšteno je iz ovog ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kontkat institucija BiH prema Okvirnoj konvenciji UN o promjeni klime, te da je Konvencija dala pozitivno mišljenje i visoke ocjene za sve izvještaje BiH.

Iz Ministarstva napominju da Golićeva predvodi delegaciju, koja je, na poziv Regionalne kancelarije Razvojnog programa UN za Evropu i države Centralne Azije, održala niz sastanaka sa rukovodstvom Regionalne kancelarije u Istanbulu.

Na sastancima je bilo riječi o nastavku saradnje između UNDP i ministarstava nadležnih za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH na implementaciji projekata u ovoj oblasti, sa akcentom na projekte koje finansira Zeleni klimatski fond i Globalni fond za zaštitu životne sredine.

U delagaciji su i pomoćnici ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Svjetlana Radusin i Miloš Jokić, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović i pomoćnik ministra u federalnom Ministarstvu zaštite životne sredine i turizma Mehmed Cero.

Delegacija se sastala sa direktorom Regionalne kancelarije UNDP-a u Istanbulu Gerdom Trogemanom i rukovodiocem regionalnog tima za prirodne resurse, klimu i zaštitu životne sredine Lorom Altinger.

U rad sastanka na visokom nivou, iz Njujorka se putem video-linka uključila šef UNDP tima za adaptacije na klimatske promjene Šrilata Kamila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana