Ministarstvo popustilo, advokati prekidaju štrajk?

Nezavisne
Ministarstvo popustilo, advokati prekidaju štrajk?

BANjALUKA - Advokati po službenoj dužnosti u Srpskoj razmatraju obustavu štrajka, u koji su ušli 1. avgusta.

Izvor "Nezavisnih novina" potvrdio je da je Ministarstvo pravde Republike Srpske napokon popustilo i ponudilo ispunjenje dijela zahtjeva advokata.

U dopisu resornog ministarstva, koje je u posjedu pomenutog lista, proističe da će advokati, po svemu sudeći, dobiti veći bod za zastupanje, kao i da će im biti isplaćena dugovanja.

"Informišemo vas da ovo ministarstvo daje preliminarnu saglasnost na vrijednost boda od tri KM kod primjene Tarife o nagradama i naknadi za rad advokata, sa primjenom nove vrijednosti boda od 1. januara 2025.", naveli su iz resornog ministarstva.

Advokate su upoznali i sa činjenicom da su u vezi s time dužni pribaviti i mišljenje Ministarstva finansija Srpske.

"Prilikom izrade plana budžeta za 2025. godinu uobziriće se obračun nove vrijednosti boda", navodi Ministarstvo pravde u dopisu.

Ovo ministarstvo je pritom Advokatskoj komori Republike Srpske dostavilo i Memorandum prema kojem se navodi iznos koji se duguje prema advokatima po službenoj dužnosti.

Kako se ističe, dug do 1. avgusta iznosi 1,2 miliona KM, a biće isplaćen u osam jednakih rata, s tim da se obaveze počnu uplaćivati od 1. novembra.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, kaže da je juče u kasnim popodnevnim satima dobio dopis iz Ministarstva.

"Tako da sam ja odmah jutros uz konsultaciju sa predsjednikom Izvršnog odbora Advokatske komore RS započeo sa aktivnostima na pribavljanju mišljenja i saglasnosti delegata Skupštine o početku rada u što je moguće kraćem roku pred sudovima u Srpskoj u predmetima odbrana po službenoj dužnosti", rekao je Mrša.

On se nada da će u vrlo kratkom roku imati pozitivan odziv i stavove delegata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana