Ministarstvo poljoprivrede: Novac ubrzo na računima povrtara, uskoro rigorozne provjere utroška lanjske premije

Jana Kezić
Foto: arhiva

BANjALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske obezbijedilo je dodatnih 10 miliona KM sredstava za pomoć najugroženijim sektorima u poljoprivredi, od čega je 1,8 miliona KM, izdvojen za podršku povrtarskom sektoru.

- Ministarstvo poljoprivrede želi da novac što prije uplati na račune naših povrtara, te će se obračun vršiti na bazi prošlogodišnje proizvodnje povrća - naveli su u Ministarstvu.

U međuvremenu, kako kažu, Ministarstvo poljoprivrede dobilo je nekoliko prijava u kojim se sugeriše da je prilikom prošlogodišnjeg obračuna premije za povrće bilo određenih zloupotreba od strane korisnika podsticaja.

- Ministarstvo će posredstvom Republičke uprave za inspekcijske poslove izvršiti rigoroznu provjeru svih navoda i obustaviće isplatu dodatnih sredstava za one proizvođače koji budu predmet kontrole do okončanja inspekcijskog nadzora - naveli su u saopštenju.

Za sve utvrđene nepravilnosti, kako su dodali, biće naložen povrat isplaćenih sredstava i ti proizvođači će biti isključeni iz sistema podsticaja na određeni period.

Objasnili su da će Ministarstvo poljoprivrede, tokom proizvodne 2022. godine intenzivnije sprovoditi kontrole prijavljenih površina pod povrćem i prijavljenih količina otkupljenog povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana