Ministarstva zdravlja Srbije i RS zajedno u jačanju zdravstva

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministri zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i Republike Srpske Alen Šeranić poručili su danas u Beogradu da je naredni cilj njihove kontinuirane i kvalitetne saradnje da se izjednače uslovi liječenja u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka u Palati "Srbija" da je cilj da uslovi liječenja u Srbiji i Srpskoj budu na istom nivou i da smatra da to može da se uradi kroz edukaciju ljudi.

Lončar je rekao da Republika Srpska kreće sa ulaganjem u nove bolnice i opremu i da je potrebno da se mladi medicinski radnici iz Republike Srpske obuče u Srbiji, ali i na drugim mjestima, kako bi mogli da pružaju uslugu na istom nivou kao što se pruža u Beogradu ili bilo gdje u Evropi. On je istakao da je Srbija spremna svima da pomogne ali da će posebnu pažnju posvetiti tome da prije svega građani Srbije i Republike Srpske imaju najbolju zdravstvenu zaštitu. L

ončar je napomenuo da to podrazumijeva i dovoljno materijala, kadra, opreme i lijekova, posebno u uslovima aktuelne globalne situacije.

"Imamo odličnu saradnju, to funkcioniše na dnevnom nivou, ali zbog aktuelne globalne situacije mi ćemo našu saradnju podići na još viši nivo. Apsolutno smo posvećeni tome da naši građani imaju tu sigurnost i mogu da računaju na to", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je rukovodstvu Srbije za sve što čini za građane Srpske i istakao kontinuiranu saradnju dva ministarstva i podršku na unapređenju zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

"Konačna saglasnost jeste da naš posao završavamo adekvatno, kvalitetno, efikasno, da građani imaju dostupnu, kvalitetnu i bezbjednu zdravstvenu zaštitu i na tome kontinuirano radimo", rekao je Šeranić .

On je rekao da je posjetio novi blok Kliničkog centra Srbije /KCS/ i da je oduševljen onim što je vidio, istakavši da će dva ministarstva "i dalje zajednički prolaziti kroz cijeli sistem izgradnje zdravstva u Republici Srpskoj i u Srbiji". "Ima masa dobrih praksi koje ćemo gledati i mi da primijenimo u Republici Srpskoj.

Ono što smo vidjeli u KCS biće značajno za obuku i naših specijalista s obzirom na to da, shodno programu za specijalizacije u Srpskoj koji je identičan onom u Srbiji, imamo mogućnost da naše mlade specijaliste šaljemo na edukaciju", rekao je Šeranić.

On je zahvalio još jednom za sve što je Srbija prethodnh godina, a naročito u prethodne dvije godine tokom pandemije, činila za Republiku Srpsku kroz donacije lijekova, vakcina, medicinskog materijala i opreme, kao i kvalitetne i specijalizovane zdravstvene zaštite, ali i kroz edukaciju kadra.

Đajić: Zdravstveni sistemi Srpske i Srbije sarađuju

Zdravstveni sistemi Republike Srpske i Srbije Sarađuju, prvenstveno u edukaciji kadra, rekao je danas u Beogradu generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske Vlado Đajić.

"Naši ljekari ovdje dolaze na edukaciju i specijalizacije, a ljekari iz Srbije dolaze u našu ustanovu da rade i edukuju naš kadar.

Svima nama na prvom mjestu su pacijenti i pružanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite našem narodu", rekao je Đajić, koji je posjetio Klinički centar Srbije.

On je zahvalio zdravstvenim ustanovama u Srbiji, ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i Vladi Srbije za sve što čine za Republiku Srpsku, saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Đajić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Dejan Kusturić razgovarali su sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Srbije i poslovodstvom Kliničkog centra Srbije o nastavku saradnje, te posjetili novi objekat Kliničkog centra Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana