Minić: Vlada će djelimično izmiriti štetu od elementarne nepogode

Srna
Minić: Vlada će djelimično izmiriti štetu od elementarne nepogode

MODRIČA/VUKOSAVLjE - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je danas u Vukosavlju da će Vlada Repbulike Srpke djelimično izmiriti štetu od elementarne nepogode registrovanim gazdinstvima, a da nema mogućnosti podške neregistrovanim, nekomercijalnim gazdistvima.

Minić je precizirao da će Vlada po nalogu predsjednika Republike Milorada Dodika sačiniti plan o tome kako će se procijeniti i nadoknaditi šteta od nevremena koje je nedavno zahvatilo poljoprivredne usjeve u Srpskoj.

-Vlada će jednim dijelom učestvovati u naknadi štete, ali ona nikada neće moći biti u cijelosti isplaćena bez polise osiguranja u poljoprivredi, odnosno uređenog sistema da se osigura usjev, imanje, porodična kuća i poljoprivredna mašina - rekao je Minić Srni, nakon posjete opštinama Modriča i Vukosavlje u kojima je nedavno nevrijeme načinilo štetu na poljoprivrednim usjevima.

Minić je ukazao da je bez polise osiguranja nemoguće ovo servisirati, jer, kako je rekao, nevrijeme više nije pojava, već svakodnevica.

-Ulaganje poljoprivrednih proizvođača u polisu osiguranja nije trošak i sigurno se isplati, jer Vlada Republike Srpske sa 70 odsto učestvuje u polisi osiguranja što pokazuje da su ove polise izuzetno isplative i to je budućnost - pojasnio je Minić.
On je najavio da će resorno ministarstvo pokrenuti kampanju promovisanja osiguranja pogotovo u poljoprivredi i poljoprivrednih gazdinstava.

Minić je rekao da se u ovom trenutku ne može govoriti o obimu štete u Modriči i Vukosavlju, jer su ove lokalne zajednice formirale timove koji vrše popis štete i pozvali stanovnike da prijave štetu.

Naveo je da je na području ovih lokalnih zajednica u posljednjem nevremenu pričinjena znatna šteta, na usjevima sa pšenicom oko 50 odsto.

-Kod kukuruza koji je bio u ranoj fazi je velika šteta. Negdje gdje imamo dobar kukuruz očekujemo da će biti regenerisan - rekao je Minić.

Minić je dodao da postoji znatna šteta i na stablima voća.

On je naveo da je do sada uspješno branjeno ovo područje kada je riječ o protivgradnoj preventivi.

Vršilac dužnosti načelnika opštine Vukosavlje Dejan Jović rekao je da je do sada prijavljena šteta kod 70 domaćinstava od posljednjeg nevremena.

Jović je poslije sastanka sa Minićem rekao novinarima da je opština proglasila stanje elementarne nepogode i da je formirana komisija za procjenu štete.

Prema njegovim riječima, nakon sumiranja svih podataka znaće se ukupna šteta na poljoprivredi, plastenicima i objektima.
Reuf Hasukić iz mjesta Jakeš rekao je da je šteta načinjena na njegovom imanju na 20 hektara, od čega 15 hektara pod kukuruom, pod ječmom dva hektara i četiri hektara pod djetelinom.

-Očekujem da će lokalna uprava i resorno ministarstvo pomoći u sanaciji štete - rekao je Hasukić, vlasnik registrovanog gazdinstva sa 24 grla krupne stoke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana