Minić: Lokalni krizni štab u Bijeljini zakazao kada je riječ o afričkoj kugi svinja

Srna
Minić: Lokalni krizni štab u Bijeljini zakazao kada je riječ o afričkoj kugi svinja

BANjALUKA- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je Lokalni krizni štab u Bijeljini zakazao kada je riječ o odgovoru na pojavu afričke kuge svinja.

- Ovo nije ni vrijeme ni mjesto za bilo kakvu prepirku. Meni je žao što ne mogu da naiđem na saradnika u ovoj lokalnoj zajednici sa kojim bi mogao da pomognem građanima - rekao je Minić.

On je naveo da je Republički krizni štab naišao na izuzetno dobru saradnju u Gradišci, Laktašima, Šamcu, Loparama i svim drugim mjestima, osim u Bijeljini.

- Mi tek danas, kada je prema mišljenju struke prošao period inkubacije od 15 dana, imamo realan zahtjev iz lokalne zajednice šta im je potrebno - rekao je Minić za ATV.

On kaže da mu je žao što je došlo do politizacije, jer je mogla biti spriječena veća šteta.

- Simbioza između republičke i lokalne vlasti, kada su u pitanju pošast kao što je afrička kuga svinja, treba da bude preča od pobjede na društvenim mrežama - rekao je Minić i dodao da je ovaj problem postao politički zahvaljujući gradonačelniku Bijeljine.

On je naveo da su članovi Republičkog kriznog centra juče su obišli teren u Semberiji i uočili da na tri od četiri biosigurnosne barijere nije bilo dezinfekcionih sredstva koji bi ostvarili svoju svrhu.

- Za naše farmere je dobro što smo juče uopšte ostvarili kontakt sa Lokalnim kriznim centrom i obećali su da će poslati sve ono što im je u ovom momentu potrebno - rekao je Minić.

On je dodao da su resorno ministarstvo i Vlada Srpske tu kada je u pitanju obezbjeđivanje ljudstva, mehanizacije za prevoz, zemljišta za ukop životinja, opreme - maski, zaštitinih odjela.

- Čekamo pismeni zahtjev da bi mogli realizovati da se postave punktovi koji će 24 sata biti operativni i motorne prskalice koje će vršiti dezinfekciju sve vrijeme, da se obezbijedi dodatni dio ljudstva za ukopavanje i odvoz eutanaziranih životinja te dodatna sredstva za prevoz uginulih životinja - rekao je Minić.

On je podsjetio da je objavljena sva hronologija rada, naredbi i uputstava Republičkog kriznog centra koje su išle prema opštinskim kriznim centrima.

- Svi oni koji ne budu odgovorili na način i postupili po tom uputstvu i naredbama treba da snose odgovornost - rekao je Minić.

Govoreći o hapšenju direktora Šumskog gazdinstva "Borja" Teslić zbog primanja mita, Minić je rekao da policija treba da radi svoj posao i pozvao sve one koji znaju za bilo kakvu malverzaciju da to i prijave.

- Svjesni smo da to postoji i da se dešava. Mora se uvesti red i disciplina. Ono što je dobro je informacioni sistem koji je implementiran u Šumama Srpske. Biće mnogo manje prostora za malverzacije - rekao je Minić.

On je dodao da je od kada je došao na čelo ministarstva tražena smjena pet ili šest direktora kada je riječ o poslovanju Javnog preduzeća Šume Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana