Milunović: Za Srpsku bitno učešće na skupu u Njujorku

Srna
Foto: Srna

NjUJORK - Direktor Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović, koji učestvuje na višednevnoj sjednici Statističke komisije UN u Njujorku, rekao je da je izuzetno važno za ovu ustanovu, ali i Republiku Srpsku da se nalazi na mjestu gdje se odlučuje o svim bitnim aspektima ove oblasti.

"Statistička komisija UN je najviše globalno tijelo za donošenje odluka o statističkim aktivnostima na međunarodnom nivou, kao što je uspostavljanje statističkih standarda i razvoj različitih koncepata i metoda, te njihova implementacija na međunarodnom nivou i na nivou država pojedinačno", naveo je Milunović.

Milunović od juče učestvuje na sjednici Statističke komisije UN pod sloganom "Bolji spodaci, bolji život" na kojoj bi do petka, 1. marta, trebalo da bude obuhvaćen veliki broj tema koja su od suštinskog značaja za ovu oblast i njen razvoj.

Na 55. sjednici diskutovaće se o podacima i indikatorima za Agendu održivog razvoja 2030, potom ekonomskim i vladinim statistikama, poljoprivrednim i ruralnim statistikama, demografskim, socijalnim i polnim statistikama, kao i brojnim drugim temama, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Statistička komisija UN osnovana je 1946. godine, a okuplja glavne statističare iz država članica iz cijelog svijeta.

Statistička komisija nadgleda rad Odjeljenja za statistiku UN /UNSD/ i funkcionalna je komisija Ekonomskog i socijalnog savjeta UN. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana