Milunović: Sindikat - korektivni faktor koji nastoji poboljšati život u Srpskoj

Srna
Milunović: Sindikat - korektivni faktor koji nastoji poboljšati život u Srpskoj

BANjALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je danas da je Savez sindikata Srpske u proteklih 30 godina bio korektivni faktor koji je nastojao da poboljša život u Republici Srpskoj.

Milunović je istakao da je Savez sindikata rastao i razvijao se sa Republikom Srpskom, sa njenim problemima i osnovnim vrijednostima.

On je naveo da je ekonomska sloboda bila nit vodilja sindikata koji su se oduvijek borili za prava radnika, ali da je ta borba bila lakša u ranijem sistemu solidarnosti i socijalne pravde.

"Dolaskom neoliberalnog kapitalizma i promjenom društveno-političkog sistema, sindikati su dobili drugu ulogu i to je postala više borba za pravdu, nego za prava radnika", rekao je Milunović obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji povodom 30 godina rada Saveza sindikata.

On je čestitao Savezu veliki jubilej i zahvalio na svemu što su činili, ne samo za radnike, nego za društvo u cjelini.

Svečanoj akademiji u Kulturnom centru "Banski dvor" prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić i ostale zvanice.

Savez sindikata osnovan je 1992. godine i predstavlja jedinu većinsku reprezentativnu sindikalnu organizaciju.

Organizovan je u 15 granskih sindikata - pet sindikata budžetskih i fondovskih korisnika i 10 granskih sindikata koji zastupaju zaposlene u privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana