Milunović: Prvi bataljon Vojne policije - elitna jedinica

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA- Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske bio elitna jedinica Vojske Republike Srpske, koja je imala velike uspjehe ali i gubitke u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Na ratnom putu od 400 pripadnika Prvog bataljona Vojne policije 69 je poginulo, dok su gotovo svi preživjeli pripadnici ove jedinice bili dva puta ranjavani", rekao je Milunović novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao otvaranju prostorija Udruženja ovog bataljona.

Milunović je rekao da prostorije Udruženja sadrže spomen-sobu i prostor u kojem će moći da se okupljaju i druže demobilisani pripadnici ove jedinice, te prisjete ratnih dešavanja i čuvaju uspomenu na poginule saborce.

Predsjednik Udruženja "Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS" Željko Zorić rekao je da je cilj otvaranja prostorija Udruženja da se sačuva uspomena na ratni put ove jedinice, kao i da se podstaknu mlade generacije iz svih naroda da dođu u ovaj spomen prostor i vide koje se zlo događalo u proteklom ratu i da oni u miru preuzmu borbu da se iste ili slične stvari nikada više ne dogode na ovim prostorima.

Zorić je rekao da je ovo jedina jedinica Vojske Republie Srpske sastava bataljona koja je dva puta odlikovana.

Predsjednik Skupštine ovog udruženja Lazar Ritan rekao je novinarima da je osnovni cilj Udruženja da baštini ratnu tradiciju Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa i da je prenosi na mlade generacije i potomke.

Otvaranju prostorija Udruženja prisustvovali su i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Srđan Amidžić, ratni komandanti i demobilisani borci ove jedinice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana