Milunović: Povećana primanja boračkih kategorija

Srna
Foto: Srna

NOVI GRAD- Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je danas da su mjesečna primanja za boračke kategorije uvećana za 10 odsto a kada je riječ o ratnim vojnim invalidima, na godišnjem nivou uvećanje je 14 odsto, što je najviše do sada.

Milunović je rekao da će resorno ministarstvo i dalje raditi na poboljšanju statusa boračkih kategorija.

"Kad je u pitanju Novi Grad, na osnovu preliminarnih lista za stambeno zbrinjavanje po posljednjem konkursu, pravo na stambenu jedinicu imaju tri korisnika a za nepovratnu novčanu pomoć njih 26", rekao je Milunović koji je prisustvovao sjednici Skupštine Udruženja ratnih vojnih invalida u Novom Gradu.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske uložilo je u proteklom periodu 6,9 miliona KM za projekte u Novom Gradu, od čega 2.830.000 KM za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

U Novom Gradu sredstvima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite stambeno zbrinuto 187 porodica.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Dragan Vrhovac kaže se s godinama povećavaju zdravstvene komplikacije pripadnika ove kategorije te da će Savez uputiti inicijativu da se svim ratnim invalidima od prve do četvrte kategorije omogući svake godine desetodnevna banjska rehabilitacija.

Vrhovac je naveo da je prijedlog ovog saveza da se u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Fondom zdravstvene zaštite omogući da ratnim vojnim ivalidima budu besplatni lijekovi sa B liste.

Vrhovac kaže da će ove godine ekonomsku podršku od po 2.500 KM dobiti 15 ratnih vojnih invalida od kojih su dvojica iz Novog Grada.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da je ove godine u opštinskom budžetu predviđeno 86.000 KM za Boračku organizaciju, 24.600 KM za Organizaciju zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila te 24.000 za Udruženje ratnih vojnih invalida.

"Radi se o sredstvima za redovno funkcionisanje organizacija proisteklih iz minulog rata. Osim toga, za stambeno zbrinjavanje predviđeno je 30.000 KM", rekao je Drljača.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Novi Grad Žarko Vujatović rekao je da su u ovoj lokalnoj zajednici četiri ratna vojna invalida zaposlena u parking službi.

On je rekao da je prošle godine iz Fonda solidarnosti dodijeljeno 18.500 KM pomoći članovima Udruženja.

Vujatović kaže da je za 11 godina Fond solidarnosti odobrio 187.670 KM pomoći članovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana